Roland TR-808

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roland TR-808 Rhythm Composer
Synthesizer
Roland TR-808 drum machine.jpg
Jaar 1980 - 1984
Geheugen 64 patronen en 768 maten
Aansluitingen 11 drum, 2x mix/mono, 3x gate/trigger, voetpedaal
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De TR-808 is een van de klassieke volledig analoge drumcomputers van Roland uit 1980.

Ondanks het feit dat de TR-808 al jaren niet meer in productie is is het apparaat een zeer gewild instrument. In hiphop, house, dance, R&B en vele andere soorten muziek wordt er nog steeds veelvuldig van de TR gebruikgemaakt (of van samples van zijn drumgeluiden). Veel gebruikers zweren echter bij het origineel, omdat samples de levendigheid, de dynamiek en het karakter van de geluiden niet goed zouden kunnen weergeven.

Vooral de lage, volle en dreunende bassdrum is kenmerkend voor het geluid van de TR-808. Ook de snaardrum (eigenlijk een korte stoot ruis) en de koebel hebben een zeer bekend geluid.

De TR-808 heeft zijn eigen sequencer en beschikt over een DIN-Sync-ingang, maar zonder modificaties is hij niet met MIDI te gebruiken. De DIN-SYNC werd voornamelijk gebruikt om de beruchte Acid machine, de TB-303 aan te sturen.

Andere analoge drumcomputers van Roland uit die tijd zijn:

  • CR-78 (feitelijk de voorloper van de TR-808)
  • TR-909 (met naast de analoge klankopwekking digitale samples aan boord)
  • TR-606 (het kleine broertje van de TR-808)

Latere digitale modellen zijn:

Muziek[bewerken]

De eerste band die de TR-808 gebruikte in 1980 was de Japanse elektronische muziekgroep Yellow Magic Orchestra. In 1982 werd de drummachine gebruikt door artiesten als Marvin Gaye, Rick James en Afrika Bambaataa. In 1983 werd de TR-808 nog bekender door muziekproducenten Jimmy Jam & Terry Lewis. Deze maakten veel nummers voor de S.O.S. Band, zoals "Just Be Good To Me", "High Hopes", "Tell Me If You Still Care", "Borrowed Love", "No One's Gonna Love You", "Just The Way You Like It" en "The Finest". Maar ook door nummers die ze schreven voor artiesten zoals Alexander O'Neal, Cherrelle, Janet Jackson en anderen.

De klanken van de TR-808 worden vandaag de dag nog regelmatig gebruikt in drum&bass, hip hop, R&B, house, electro en vele vormen van elektronische dance muziek.

Noemenswaardige gebruikers[bewerken]

Bekende gebruikers van de TR-808 zijn: