Roland TR-909

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roland TR-909

De TR-909 is een van de klassieke (deels) analoge drumcomputers van Roland uit 1983. Bij zijn introductie was de TR-909 niet bijzonder geliefd (net als zijn verre neef de TB-303), omdat muzikanten naar 'natuurlijk' klinkende klanken van akoestische drums verlangden en niet warm liepen voor de kunstmatige geluiden die de TR-909 voortbracht.

Onder dancemuzikanten raakte de TR-909 wel in zwang. De droge, harde bass drum van de TR-909 werd het kenmerkende geluid van de acid, de house, techno en andere elektronische dancemuziek. De TR-909 gebruikt analoge klankopwekking voor de meeste instrumenten (de klap, de bass drum, de toms, de snare drum) en korte 6-bit samples voor de hihats en de bekkens.

Hoewel de TR-909 net als de TR-808 al jaren uit productie is, is het nog steeds een zeer gewild instrument. Vaak wisselen ze tweedehands dan ook voor hoge en stijgende verzamelaarsprijzen van eigenaar. In de moderne popmuziek zijn de snare drum, de hihats en de overbekende bass drum niet meer weg te denken, waarbij er tegenwoordig echter vaak gebruik wordt gemaakt van samples en niet van het originele geluid.

De TR-909 heeft zijn eigen sequencer en beschikt over MIDI. Een alternatief zijn de analoge drummachines van Jomox, de virtueel analoge Drumstation van Novation of de plug-inversie Drumazon van D16 Group.

Andere analoge drumcomputers van Roland uit die tijd zijn:

  • CR-78 (feitelijk de voorloper van de TR-808)
  • TR-808 (de analoge 'tegenhanger' van de TR-909)
  • TR-606 (het kleine broertje van de TR-808)

Latere digitale modellen zijn:

De klanken[bewerken]

De hihats zijn 6-bit samples en bestaan uit een open of gesloten hihat, waarvan er maar een tegelijk kan worden afgespeeld. De cimbalen zijn ook 6-bit samples en kan bestaan uit een 'ride' of 'crash'.

Alle andere geluiden worden opgewekt vanuit een oscillator, met een filter en een ADSR-circuit. Hiervan kunnen bij de geluiden de pitch, attack en decay aan worden gepast.

Externe link[bewerken]