Quantize

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Quantization (Engels) is het naar de dichtstbijzijnde tel-eenheid brengen van een ingespeelde noot bij digitale (software)sequencers.

Soft- en hardware-sequencers hebben allemaal deze functionaliteit ingebouwd. Het gevolg van quantizen (of quantizeren) is dat de ingespeelde partij strak gaat klinken, dat wil zeggen: de natuurlijke afwijkingen ten opzichte van het metrum die ontstaan wanneer een muzikant, hoe professioneel deze ook is, een partij inspeelt worden rechtgetrokken.

Soorten quantize[bewerken | brontekst bewerken]

De keuze van het soort quantize hangt af van wat is ingespeeld. Meestal geldt dat de quantize-waarde dezelfde is als de kleinst ingespeelde nootwaarde. Dit kan echter ongewenste effecten opleveren. Dat betekent in de praktijk meestal dat quantizen op onderdelen plaatsvindt: de ene maat op de ene manier, en een volgend aantal maten wellicht op een andere. Geavanceerde sequencers kennen verschillende vormen van quantizen:

Op een tel-eenheid
Een harde vorm van quantizen op halve, kwart, achtste, zestiende, of nog kleinere nootwaarden, inclusief de bijbehorende triolen.
Shuffle- of Groove-quantize
De noten worden in een vooraf ingesteld ritmisch patroon geplaatst. Dit zijn meestal shuffle-achtige patronen die zich niet laten vangen in een kwarten- of zestienden-benadering.
Fuzzy quantize
Deze manier van quantizen trekt de timing van de noten niet zozeer naar een discreet patroon toe, maar zoekt een middenweg tussen bijvoorbeeld shuffle- en tel-quantize. Het programma Cubase noemt deze functionaliteit Iterative Quantize.

Discussie[bewerken | brontekst bewerken]

Het wel of niet quantizen van muziek kent voor- en tegenstanders onder muzikanten en musici, en het onderwerp is vaak aanleiding tot discussies.

Argumenten voor quantizen
  • Het klinkt professioneel, netjes en strak.
  • Bij dansbare muziek dient de beat genadeloos strak te zijn.
  • Fouten in timing kunnen een muzikant blijven achtervolgen, met name wanneer die fouten op zijn opgenomen.
Argumenten tegen quantizen
  • De menselijke gevoel ontbreekt, de muziek lijkt uit een computer te komen.
  • Kleine nuances in tempo en metrum kunnen nu juist extra emotie of drama meegeven aan muziek.
  • Persoonlijke speelstijl wordt mede bepaald door timing, quantize haalt die persoonlijke stijl weg.