Quantize

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Q voor en na.gif

De Engelse term quantize wordt gebruikt bij digitale (software)sequencers. Het houdt in: het naar de dichtstbijzijnde tel-eenheid brengen van een ingespeelde noot.

Soft- en hardware-sequencers hebben allemaal deze functionaliteit ingebouwd. Het gevolg van quantizen (of quantizeren) is dat de ingespeelde partij 'strak' gaat klinken, dat wil zeggen: de natuurlijke afwijkingen ten opzichte van het metrum die ontstaan wanneer een muzikant (hoe professioneel deze ook is) een partij inspeelt worden als het ware rechtgetrokken.

Soorten quantize[bewerken]

De keuze van het soort quantize hangt af van wat is ingespeeld. Meestal geldt dat de quantize-waarde dezelfde is als de kleinst ingespeelde nootwaarde. Dit kan echter ongewenste effecten opleveren. Dat betekent in de praktijk meestal dat quantizen op onderdelen plaatsvindt: de ene maat op de ene manier, en een volgend aantal maten wellicht op een andere. Geavanceerde sequencer(programma)s kennen verschillende vormen van quantizen:

Op een tel-eenheid
Een 'harde' vorm van quantizen op halve, kwart, achtste, zestiende, of nog kleinere nootwaarden, inclusief de bijbehorende triolen.
Shuffle- of Groove-quantize
De noten worden in een vooraf ingesteld ritmisch patroon geplaatst. Dit zijn meestal shuffle-achtige patronen die zich niet laten vangen in een kwarten- of zestienden-benadering.
'Fuzzy' quantize
Deze manier van quantizen trekt de timing van de noten niet zozeer naar een discreet patroon toe, maar zoekt een middenweg tussen bijvoorbeeld shuffle- en tel-quantize. Het programma Cubase noemt deze functionaliteit Iterative Quantize.

Discussie[bewerken]

Het wel of niet quantizen van muziek kent voor- en tegenstanders onder muzikanten en musici, en het onderwerp is vaak aanleiding tot discussies.

Argumenten vóór quantizen
  • Het klinkt professioneel, netjes en strak.
  • Met name essentieel bij dansbare muziek, omdat de beat daarbij genadeloos (strak) dient te zijn.
  • Fouten in timing kunnen een muzikant blijven achtervolgen, met name wanneer die fouten op cd zijn opgenomen (het ligt dan voor altijd vast). Quantizen is daarom een uitkomst.
Argumenten tegen quantizen
  • De 'human feel' ontbreekt, de muziek lijkt uit een computer te komen.
  • Kleine nuances in tempo en metrum kunnen nu juist extra emotie of 'drama' meegeven aan muziek.
  • Persoonlijke speelstijl wordt mede bepaald door timing, m.a.w. quantize haalt die persoonlijke stijl weg.