Roland XP-80

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roland XP-80
Synthesizer
De Roland XP-80 Workstation
De Roland XP-80 Workstation
Jaar 1996
Type display 320 x 80 pixels verlicht lcd
Klavier 76 halfgewogen toetsen met aanslaggevoeligheid en aftertouch
Polyfonie 64 stemmen
Type synthese PCM (16MB ROM)
Filters Ringmodulatie, hi-pass, lo-pass, peak- en band-pass filtering, resonantie
Multitimbraal 16 kanalen
Geheugen Patches: 512 preset en 128 user
Performances: 64 preset en 32 user
Effecten Chorus, Reverb en Delay (8 stuks) + 40 extra effecten (EFX)
Aansluitingen Audio-uitgangen (2 x Mix en 2 x Direct), koptelefoon, MIDI IN/OUT/THRU
Control 4 controllerpedalen,
6 controleschuiven
Extra's Ingebouwde sequencer,
arpeggiator,
4 sleuven voor uitbreidingskaarten (elk 8 MB)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Roland XP-80 is een 76-toetsen, 64-stemmige digitale synthesizer/music workstation uitgebracht in 1996 door Roland. De XP-80 gebruikt PCM-subtractieve synthese voor de opwekking van klanken en is een verbeterde versie van de JV-1080 klankmodule met sequencer-mogelijkheid afkomstig uit de Roland MRC-Pro sequencer.

Beschrijving[bewerken]

De XP-80 is een veelzijdig workstation en wordt gebruikt als professioneel keyboard in zowel studio-opstellingen als bij live-optredens. Het heeft een klavier met 76 halfgewogen toetsen met aanslaggevoeligheid en aftertouch. Een kleinere 61-toetsen variant, de XP-60, werd kort daarop geïntroduceerd.

De waveforms waarmee de geluiden zijn samengesteld zijn dezelfde als die van de overige XP- en JV-modellen van Roland. De XP-80 beschikt over een verbeterde effecten-sectie, en het grotere dynamische bereik van het toetsenbord maakt subtieler spel mogelijk - hetgeen zich vertaalt in de klank. Voor de analoge 'hype' had de XP-80 filtering-mogelijkheden die in 1996 redelijk uniek waren voor een verder volledig digitaal workstation: ringmodulatie, hi-pass, lo-pass, peak- en band-pass filtering en tevens resonance (zelfoscillatie).

De XP-80 is volledig multitimbraal waardoor samenwerking met MIDI-sequencers mogelijk is. Extra's zijn onder andere: een ingebouwde sequencer met uitgebreide quantize-mogelijkheden, een diskettestation voor opslag van geluiden en sequences, zes vrij toe te wijzen schuifknoppen, vier sleuven voor uitbreidingskaarten met extra geluiden (expansion boards), en een arpeggiator. Elke sleuf heeft ruimte voor een SR-JV80 uitbreidingskaart. In totaal zijn er 21 SR-JV80 uitbreidingskaarten uitgebracht door Roland. Negentien zijn verkocht (SR-JV80-02 tot en met SR-JV80-19), en twee zijn als demo weggegeven voor diverse promoties.[1]

Nieuw in 1996 was de mogelijkheid meerdere effecten te combineren. Van de drie volledig configureerbare standaard-effecten (galm, chorus en delay) waren er steeds twee per klank te combineren. Daaraan kon nog een zogenaamd EFX multi-effect worden toegevoegd, op te roepen uit een zeer uitgebreide lijst effecten. Voorbeelden zijn Rotary (ook wel Leslie-effect genoemd, bekend van het rondzingen van een hammondorgel), Stereo-delay, Ping-pong delay en Distortion. Tevens kon men instellen hoe de effecten elkaar zouden beïnvloeden (effect-routing). Hiermee konden volle klanken worden samengesteld, dat bijzonder was voor een synthesizer in de jaren 90.

De ingebouwde waveforms en presets van de XP-80 zijn afkomstig van klankontwerper Eric Persing.[2]

XP-60[bewerken]

Nadat de XP-80 op de markt kwam, bracht Roland ook de XP-60 in 1996 uit. De XP-60 bevat een klavier met 61 toetsen, en verschilt alleen daarmee in vergelijking met de XP-80. Er is eveneens een ingebouwde sequencer met diskettestation, een groot display, en er kunnen 4 uitbreidingskaarten worden toegevoegd. De klanken van de XP-60 zijn vrijwel identiek aan andere synthesizers uit die tijd, zoals de JV-1080, JV-2080, XP-80, en de XP-50.[3]

XP serie[bewerken]

De familie van XP-synthesizers bestaat uit de eerst uitgebrachte XP-10 in 1994 en XP-50 in 1995. Later kwamen hier de XP-80 en XP-60 bij in 1996. Ten slotte kwam de XP-30 uit in 1999.

Externe link[bewerken]