Roland XP-80

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roland XP-80
Synthesizer
De Roland XP-80 Workstation
De Roland XP-80 Workstation
Jaar 1996
Type display 320 x 80 pixels verlicht lcd
Toetsenbord 76 semi-gewogen toetsen met velocity en after-touch
Polyfonie 64 stemmen
Type synthese PCM (met 16MB ROM)
Filters Ringmodulatie, hi-pass, lo-pass, peak- en band-pass filtering, resonantie
Multitimbraal 16 kanalen
Geheugen 512 preset en 128 user Patches;
64 preset en 32 user Performances
Effecten Chorus, Reverb en Delay (8 stuks) + 40 extra effecten (EFX)
Aansluitingen Audio outputs (2 x Mix en 2 x Direct), koptelefoon, MIDI IN/OUT/THRU
Control 4 controllerpedalen,
6 controleschuiven
Extra's On-board sequencer,
Arpeggiator,
4 sloten voor uitbreidingskaarten (8 MB elk)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Roland XP-80 is een 76-toetsen, 64 stemmige digitale workstation-synthesizer uitgebracht in 1996. De XP-80 gebruikt PCM subtractieve synthese gebruikt voor de opwekking van klanken en is een verbeterde versie van de JV-1080 klankmodule met sequencer mogelijkheid van de Roland MRC-Pro sequencer.

Beschrijving[bewerken]

De XP-80 is een veelzijdig workstation en wordt nog steeds veel gebruikt als professioneel keyboard in zowel studio-settings als bij live optredens. Hij heeft een groot 76 toetsen aanslaggevoelig toetsenbord met zogenaamde half-gewogen toetsen. Het voordeel daarvan is dat de aanslag minder 'plastic' voelt, waardoor grotere dynamiek mogelijk is in het spel. Een kleinere 61-toetsen variant, de XP-60, werd kort daarop geïntroduceerd.

De basis-golfvormen waarmee de geluiden zijn samengesteld zijn dezelfde als die van de overige XP- en JV-modellen van Roland. Qua geluid zijn er dan ook veel overeenkomsten, al klinkt de XP-80 warmer vanwege de verbeterde effecten-sectie en het grotere dynamische bereik van het toetsenbord maakt subtieler spel mogelijk - hetgeen zich vertaalt in de klank. Nog vóór de analoge 'hype' had de XP-80 filtering-mogelijkheden die in 1996 redelijk uniek waren voor een verder volledig digitaal workstation: ringmodulatie, hi-pass, lo-pass, peak- en band-pass filtering en tevens resonance (zelfoscillatie).

De XP-80 is volledig multitimbraal waardoor samenwerking met MIDI-sequencers mogelijk is. Extra's zijn onder andere: een ingebouwde sequencer met uitgebreide quantize-mogelijkheden, een floppydiskdrive voor opslag van geluiden en sequences, zes vrij toe te wijzen slider-controls, vier sloten voor uitbreidingskaarten met extra geluiden (expansion boards) en een arpeggiator. Elk slot heeft ruimte voor een SR-JV80 uitbreidingskaart. In totaal zijn er 21 SR-JV80 uitbreidingskaarten uitgebracht door Roland. Negentien zijn verkocht (SR-JV80-02 tot en met SR-JV80-19), en twee zijn als demo weggegeven voor diverse promoties.[1]

Nieuw in 1996 was de mogelijkheid meerdere effecten te combineren. Van de 3 (volledig configureerbare) 'standaard'-effecten Reverb, Chorus en Delay waren er telkens twee per sound te combineren. Daaraan kon nog een zogenaamde EFX multi-effect worden toegevoegd, op te roepen uit een zeer uitgebreide lijst effecten. Voorbeelden zijn Rotary (ook wel Leslie-effect genoemd, bekend van het rondzingen van een hammondorgel), Stereo-delay, Ping-pong delay en Distortion. Tevens kon men instellen hoe de effecten elkaar zouden beïnvloeden (effect-routing). Dit maakte de klank van de XP-80 erg 'vet', zeker voor de jaren 90.

De ingebouwde waveforms en presets van de XP-80 zijn afkomstig van klankontwerper Eric Persing.[2]

XP serie[bewerken]

De familie van XP synthesizers bestaat uit de eerst uitgebrachte XP-10 in 1994 en XP-50 in 1995. Later kwamen hier de XP-80 en XP-60 bij in 1996. Ten slotte kwam de XP-30 uit in 1999.

Externe link[bewerken]