Roland Juno-60

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roland Juno-60
Synthesizer
Roland Juno-60.jpg
Jaar 1983
Type display Alfanumeriek, 2 posities
Toetsenbord 61 toetsen, niet aanslaggevoelig
Polyfonie 6
Type synthese 1 DCO met ADSR, pulse, saw, square. 1 LFO.
Filters high pass en low pass VCF's met Resonance
Multitimbraal nee
Geheugen 56 patches
Effecten chorus
Aansluitingen DCB Roland-interface (geen MIDI), 1 stereo audio-uitgang
Control 1 sustain, 1 patch-pedaal
Extra's Arpeggiator
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Roland Juno-60 is een zogenaamde hybride synthesizer (oscillator is digitaal, de rest is analoog) die uitkwam in 1983.

Beschrijving[bewerken]

De klank van de Juno-60 wordt vaak omschreven als rijk, vol en "vet", met een typische analoge feel. De Juno-60 was bijna even populair als de Prophet 5-synthesizer (zelfs iets goedkoper) en is op veel opnames uit die tijd te horen.

Bij velen is deze Juno nog steeds favoriet, ondanks zijn leeftijd. Hij heeft zelfs een sound die beter is dan zijn opvolger, de Juno-106, ook al had de Juno-60 nog geen MIDI-aansluitingen. Voor externe controle had hij wel de beschikking over de "DCB Roland to Roland sync/interface", waarmee hij kon communiceren met andere Roland-apparaten, zoals de JSQ-60-sequencer. Later werd de Roland MD-8 uitgebracht, een converter die het DCB-signaal kon omzetten naar MIDI. Hiermee werd interactie met andere digitale instrumenten mogelijk.

Geluid[bewerken]

Mooie strings en sweeps, prettige bassen en orgels, de Juno-60 is zeer veelzijdig qua geluid. Dit komt mede door de goede ingebouwde LPF en chorus, een specialiteit van Roland. Toch gingen gebruikers op den duur de tweede oscillator missen, en de beperkte mogelijkheden van de LFO (slechts één golfvorm) vond men storend. Daar komt bij dat de klank enigszins middle-of-the-road is; luisterend naar de Juno-60 had je het idee dat je dat liedje al heel vaak op de radio had gehoord…

Niet-geverifieerde tips[bewerken]

  • Samen indrukken van 5 met button 1 of 2 geeft toegang tot patch 57 tot 76 — 20 extra geheugenplaatsen dus.
  • Toegang tot de test-patches 80 tot 98: jackplug in de patch shift steken. 5 ingedrukt houden en 3 indrukken voor bank 8 of 4 voor bank 9.
  • Juno aanzetten met Key transpose ingedrukt én de Arpeggio Mode-schakelaar omhoog: toegang tot monofone modus waarbij alle 6 stemmen worden toegewezen aan 1 stem.