Chorus (geluidseffect)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Chorus is een geluidsverschijnsel (zweving) dat optreedt als meerdere bronnen tegelijk geluid van een vrijwel (maar niet helemaal) gelijke toonhoogte uitzenden. Dit effect wordt tevens nagebootst met elektronische effectapparatuur voor bijvoorbeeld elektrische gitaren.

Natuurlijk effect[bewerken]

Het natuurlijke chorus-geluid, zoals bij koren of dubbelkorige snaarinstrumenten, ontstaat doordat de toonhoogten die de zangers/snaren produceren niet precies gelijk zijn. Hierdoor ontstaan zwevingen. In tegenstelling tot de zweving die ontstaat bij het gebruik van elektronische effectapparatuur is deze zweving nooit een perfecte sinus.

Elektronisch effect[bewerken]

Technisch gezien is een elektronische chorus identiek aan een flanger. Het verschil is dat bij een chorus vaak een hogere frequentie en een groter bereik van de laagfrequente oscillator wordt gebruikt. Dit resulteert in het dopplereffect: wanneer de duur van de echo geleidelijk groter wordt, is de resulterende toonhoogte lager en vice versa. Wanneer het bron- en chorussignaal bij elkaar gemixt worden, ontstaat zweving, wat in een bredere klank resulteert.

Klik hier voor een geluidsvoorbeeld van een flanger en een chorus.

Off-key[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie off-key voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Off-key is een stemming (muziek) van een snaarinstrument, waarbij de snaren opzettelijk een klein stukje hoger of lager gestemd worden om de klankkleur van akkoorden te veranderen of te versterken. Indien het instrument off-key unisono gestemd wordt, ontstaat er een natuurlijke chorus.

Muzikale voorbeelden[bewerken]

De Amerikaanse noiserockband Sonic Youth speelt hoofdzakelijk met omgestemde dubbel- of tripelkorige gitaren. Tevens stemmen ze deze duo's of trio's vaak niet compleet zuiver, waardoor er door interferentie een snelle trilling ontstaat die lijkt op een chorus. Dit verschijnsel wordt zweving genoemd.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]