Terrorcore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Geen bronvermelding
Dit sjabloon is geplaatst op 5 februari 2016.
Vraagteken

Terrorcore, terror, of in het Nederlands en het Frans ook weleens aangeduid als terreur, is een muziekgenre dat rond 1996 in de Verenigde Staten ontstond en kort daarna overwaaide naar Europa. Nederland en Duitsland hebben de grootste terrorscene.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Abstract gezien is het een "snellere" variant van hardcore house. Vergeleken met andere hardcore-genres, zoals breakcore, dat gebruikmaakt van de invloeden van de breakbeat, en speedcore, dat zich concentreert op de versnellende beats per minuut, is terror een lastig te definiëren muzieksoort, doordat elke luisteraar een eigen interpretatie van de muziek heeft. De meest voorkomende omschrijving is dat terror bepaalde geluiden synthetiseert om ze een terroreffect te geven, regelmatig met een flinke korrel zout genomen. Vaak worden er aan terror zogenoemde "scherp klinkende" geluiden toegevoegd. Dit effect onderscheidt de terreur van andere muziekstromingen binnen de hardcore.

Criteria[bewerken | brontekst bewerken]

Terror voldoet in veel gevallen aan de volgende criteria:

Artiesten, labels en evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten, Engeland, Canada en Australië bestaat een terrorscene. Veel terrorcore-artiesten houden zich tevens bezig met speedcore, breakcore, darkcore en in sommige gevallen nog andere vormen van (hardcore) house. Bekende terrorartiesten zijn onder andere DJ Akira en Bonehead. Verschillende (soms kleine, onafhankelijke) platenlabels hebben zich toegelegd op het uitbrengen van terrorcore, soms naast darkcore, frenchcore of speedcore. In Nederland worden verschillende evenementen georganiseerd die zich in het bijzonder op terror richten. Ook op grotere feesten met een wat breder muzikaal karakter, zoals Thunderdome, Masters of Hardcore, A Nightmare in Rotterdam en Dominator is er een terrorzaal aanwezig.