Terrorcore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Terrorcore, terror, of in het Nederlands en het Frans ook wel eens aangeduid als terreur, is een muziekgenre dat rond 1996 in de Verenigde Staten is ontstaan en kort daarna is overgewaaid naar Europa. Nederland en Duitsland hebben de grootste terrorscene.

Abstract gezien is het een "snellere" variant van hardcore house. Vergeleken met andere hardcore-genres, zoals breakcore, dat gebruikmaakt van de invloeden van de breakbeat, en speedcore, dat zich concentreert op de versnellende beats per minuut, is terror een lastig te definiëren muzieksoort, doordat elke luisteraar een eigen interpretatie van de muziek heeft. De meest voorkomende omschrijving is dat terror bepaalde geluiden synthetiseert om ze een terroreffect te geven, regelmatig met een flinke korrel zout genomen. Vaak worden er aan terror zogenoemde "scherp klinkende" geluiden toegevoegd. Dit effect onderscheidt de terreur van andere muziekstromingen binnen de hardcore.

Terror voldoet in veel gevallen aan de volgende criteria:

In Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten, Engeland, Canada en Australië bestaat een terrorscene.

Artiesten, labels en evenementen[bewerken]

Veel terrorcore-artiesten houden zich tevens bezig met speedcore, breakcore, darkcore en in sommige gevallen nog andere vormen van (hardcore) house. Bekende terrorartiesten zijn onder meer DJ Akira, Bonehead, Angernoizer, Drokz, Noisekick, Psyclown, Plague en Noizefucker. Verschillende (soms kleine, onafhankelijke) platenlabels hebben zich toegelegd op het uitbrengen van terrorcore, soms naast darkcore, frenchcore of speedcore. Een voorbeeld is het Nederlandse label Hong Kong Violence van DJ Akira.

In Nederland worden verschillende evenementen georganiseerd die zich in het bijzonder op terror richten, waarvan P.O.R.N. het oudste is. Dit evenement wordt al sinds 1998 door The Hague Terror Squad (T-T-S) georganiseerd.

Ook op grotere feesten met een wat breder muzikaal karakter, zoals Thunderdome, Masters of Hardcore, A Nightmare in Rotterdam en Dominator (waar T-T-S een area heeft met P.O.R.N.), is er tegenwoordig een terrorzaal aanwezig. Overigens bestaat er een hardcorepunkband genaamd Terror. Deze band heeft niets te maken met terrorcore, want zij spelen een metalvariant.

"This is terror" is een reeks cd's van 1 tot en met 15 (2011), gemaakt en gemixt door terror-dj's.