Christiaan Snouck Hurgronjehof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Christiaan Snouck Hurgronjehof
Huizen aan de Christiaan Snouck Hurgronjehof, mei 1958
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Slotervaart
Wijk Nieuw-West
Begin Jacob Geelstraat
Postcode 1065XA, 1065XB, 1065 XC, 1065 XD
Algemene informatie
Aangelegd in 1957
Genoemd naar Christiaan Snouck Hurgronje
Naam sinds 1955
Bebouwing Woonhuizen
Overig Gesloopt in 2021
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

Het Christiaan Snouck Hurgronjehof was een straat in Amsterdam. De straat lag in de Jacob Geelbuurt, in de wijk Slotervaart, stadsdeel Nieuw-West. Het was een zijstraat van de Jacob Geelstraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De straat is gebouwd in de jaren 50 van de 20e eeuw als onderdeel van het het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1939, ontworpen door Cornelis van Eesteren. De straat werd in 1955 vernoemd naar arabist en islamoloog Christiaan Snouck Hurgronje.

De bebouwing werd in 1957 opgeleverd en bestond uit drie huizenblokken met portiekwoningen die zijn ontworpen door Jaap Bot: Twee blokken bestonden uit vijf verdiepingen, het derde blok uit twee verdiepingen. In het hoekhuis grenzend aan de Jacob Geelstraat was een tableau van Leo Braat ingemetseld.

Op 17 juni 2017 kwam de straat in het nieuws toen een jongetje dat er in het plantsoen aan het spelen was werd overreden door een geautomatiseerde grasmaaier van de Amsterdamse plantsoenendienst.[1] De jongen overleefde het ongeluk.

In 2021 is de straat volledig gesloopt om plaats te maken voor 'De Jacob', een bouwproject met 96 koopwoningen. Voor de nieuwbouw zal de straatnaam Christiaan Snouck Hurgronjehof niet meer worden gebruikt.[2]