Christiaan van der Ameijden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christiaan van der Ameijden
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Christiaan van der Ameijden[1] (Oirschot, circa 1530 - Rome, circa 20 november 1605)[2] was een zanger en componist. Hij stamde uit een Meierijse patriciërsfamilie waarvan in de 16e en 17e eeuw zes leden in Rome werkzaam waren.

Er is niet veel bekend over zijn jeugd en ontwikkeling, maar wel dat hij op voordracht van Paus Pius IV in 1563 als zanger in de pauselijke kapel werd opgenomen. In 1565 werd hij met een aantal anderen ontslagen, maar als enige werd hij kort daarna op aandrang van de paus weer aangenomen. Daarna bleef hij zijn hele leven in dit koor van de Sixtijnse Kapel actief.

In dit koor werd de polyfone zangkunst beoefend. Naast de Vlaamse polyfonie ontwikkelde zich, door toedoen van Giovanni Pierluigi da Palestrina, een soberder vorm die wel Romeinse polyfonie werd genoemd. Tussen het werk van Palestrina, Arcangelo Crivelli en Giovan-Maria Nanino werden ook een paar scheppingen van Van der Ameijden gevonden, en wel een mis en een Magnificat en een opvallend madrigaal met de titel "Quel dolce suon".

In een tijd dat het aantal Vlamingen afnam, werd hij nog kapelmeester van 1594 tot 1595. Hij werd in 1565 lid van de broederschap die de begraafplaats Campo Santo Teutonico beheerde, waar Vlamingen en Duitsers werden begraven. In 1574 trad hij toe tot de broederschap van de Santa Maria dell'Anima, waarin ook Gerardus Vossius actief was.

Grafschrift[bewerken | brontekst bewerken]

D.O.M.
CHRISTIANO AMEIDEN ORSCHOTANO BRABANTINO
OB SUMMAM VITAE PROBITATEM ET MUSICAE PERITAM
PIO IIII ET SUCCESSORIBUS PONTIF. MAX. CARO AC OB
MORUM SUAVITATEM ET BENEFACIENDI STUDIUM
OMNIBUS AMABILI QUI DE HOC HOSPITALI IN VITA
SEMPER BENE MERERI STUDUIT ET MORIENS SUA
HAEREDITATE DUMMODO IN HOC ALTARI PRO IUVANDA
PEREGRINORUM PIETATE QUOTIDIE PRIMA MISSA ET
ANNIVERSARIUM QUOTANNIS CELEBRETUR EIDEM
PRAECLARE SUBVENIT OBIIT DIE XX NOVEMBRIS
ANNO MDCV
AMMINISTRATORES HUIUS HOSPITALIS CONFRATRI BENEM. PP.