Christine (1983)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christine
Foto van de 1958 Plymouth Fury die gebruikt is in de film.
Foto van de 1958 Plymouth Fury die gebruikt is in de film.
Tagline How do you kill something that can't possibly be alive?
Alternatieve titel(s) John Carpenter's Christine
Regie John Carpenter
Producent Richard Kobritz
Larry J. Franco
Scenario Boek:
Stephen King
Screenplay:
Bill Phillips
Hoofdrollen Keith Gordon
John Stockwell
Alexandra Paul
Muziek John Carpenter
Alan Howarth
Distributie Columbia Pictures
Première 1983
Genre thriller
drama
actie
fantasie
Speelduur 110 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 7.000.000,-
Overige nominaties 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Christine is een Amerikaanse drama/ actiethriller uit 1983 van regisseur John Carpenter. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. De drie hoofdrollen worden gespeeld door Keith Gordon, John Stockwell en Alexandra Paul.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Arnold (Arnie) Cunningham en Dennis Guilder zijn twee vrienden en klasgenoten, ze zitten in het laatste jaar van de highschool. Dennis speelt in het footballteam en is populair bij de meisjes. Arnie is een buitenbeentje, een nerd die gepest wordt door de andere leerlingen met name door de pestkop Buddie Repperton en z'n kameraden.

Als Dennis en Arnie op een gegeven moment naar huis rijden ziet Arnie een Plymouth Fury uit 1958 staan op een verlaten erf. Arnie vindt de auto, wat eigenlijk een wrak is, direct geweldig en besluit hem te kopen voor $250,-, ondanks protesten van Dennis die dat veel te veel geld vindt. Christine, zo heet de auto, start wel maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Eenmaal thuisgekomen zijn Arnie's ouders niet blij met de koop die hij gedaan heeft en ze willen Christine niet op de oprit hebben. Hierop besluit Arnie de auto te stallen bij een doe-het-zelf-garage van Will Darnell, daar kan hij Christine ook opknappen. Door Arnie's handigheid ziet de auto er binnen een maandje weer als nieuw uit. De auto heeft echter een abnormale invloed op hem, hij verandert van een gevoelige nerd in een stoere bink. Hij wordt opstandig tegen zijn ouders en slaat het mooiste meisje (Leigh Cabot) van de school aan de haak. Ondertussen ziet hij Dennis steeds minder.

Het blijkt dat iedereen die Arnie dwarszit, of die tussen hem en Christine in wil komen, genadeloos uit de weg wordt geruimd. Dit leidt tot grote bezorgdheid bij Dennis en Leigh, de vriendin van Arnie.

Dennis en Leigh besluiten om de auto te vernietigen, maar dit gaat niet zonder slag of stoot.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In de film wordt de rol van boosaardige auto vertolkt door een 1958 Plymouth Fury. Tijdens de opnames van de film werden meerdere versies van de Fury vernield, maar de meeste stuntauto's waren Plymouth Savoy en Belvedere modellen die werden aangepast om op een Fury te lijken. [1]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]