Christoph Wolff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christoph Wolff
Christoph Wolff (september 2015)
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 24 mei 1940
Geboorteplaats Solingen
Nationaliteit Duitse
Werkzaamheden
Vakgebied Musicologie
Universiteit Harvard-universiteit, Princeton
Beroep musicoloog en organist
Bekende werken Johann Sebastian Bach. Zijn leven, zijn muziek, zijn genie, 'De wereld van de Bach-cantates
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Christoph Wolff (Solingen, 24 mei 1940) is een Duitse musicoloog en musicus (organist). Hij is vooral bekend om zijn expertise aangaande de familie Bach.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Wolff studeerde aan de universiteit van Erlangen, de universiteit van Toronto en aan de Columbia-universiteit in New York. Wolff is sinds 1976 hoogleraar muziekwetenschap aan de Harvard-universiteit in Cambridge, Massachusetts en hij is directeur van het Bach-Archiv Leipzig. Hij was gasthoogleraar in Princeton en Bazel en sinds 1982 is hij lid van de American Academy of Arts and Sciences. Wolff is eveneens voorzitter van het Zentralinstitut für Mozart-Forschung in Salzburg.
In 1992 ontving Wolff de Staatspreis des Landes Nordrhein-Westfalen. In 2004 volgde hij Harald Heckmann op als voorzitter van het Répertoire International des Sources Musicales (RISM). In 2006 ontving hij als eerste de pas ingestelde Bachprijs van de Royal Academy of Music in Londen.

Johann Sebastian Bach[bewerken | brontekst bewerken]

Wolff behoort tot de samenstellers van de inmiddels afgesloten Neue Bach-Ausgabe, was mede-eindredacteur van het Bach-Jahrbuch en is voorzitter van het Zentralinstitut für Mozart-Forschung in Salzburg. Hij ontdekte enkele verloren gewaande werken van Johann Sebastian Bach, zoals de zogeheten Neumeister-Choräle: een verzameling van meer dan 30 korte koraalvoorspelen uit de vroege scheppingsperiode van Johann Sebastian Bach. Wolff vond in 1999 in de Oekraïense hoofdstad Kiev het na de Tweede Wereldoorlog verloren gewaande Altbachisches Archiv terug, onderdeel van de bibliotheek van Berliner Singakademie, dat tegenwoordig in de Staatsbibliothek zu Berlin wordt bewaard. Samen met H.-J. Schulze werkte hij een nieuw systeem uit om het werk van Bach te ordenen, het Bach-Compendium, waarvan inmiddels vier banden (die op het vocale werk betrekking hebben) zijn verschenen maar die niet verder wordt voortgezet.

Tot zijn publicaties over J.S. Bach behoren naast talrijke artikelen onder meer Bach, essays on his life and music (1993), Die Bach-Familie (1994) en The New Bach Reader, waarvan hij de herziene en vermeerderde editie van 1998 verzorgde.
In 2000 gaf hij een nieuwe biografie uit over Bach, volgens Maarten 't Hart een kolossaal boek dat eenieder gelezen moet hebben die iets over Bach wil weten: een subliem standaardwerk dat ook in een Nederlandse editie verscheen. Dit boek werd in de pers goed onthaald: "Voor deze biografie mogen wij dankbaar zijn. Het is een absolute aanrader en de beste keuze voor elke Bach-liefhebber" (Standaard der Letteren); "Dit genuanceerde en scherzinnige boek is in alle opzichten beter dan de andere biografieën over Bach. Wolff werpt een helder licht op het leven van de componist en het intellectuele kader van zijn kunstenaarschap" (NRC Handelsblad).
In het laatste decennium van de 20ste eeuw kon Ton Koopman op Wolffs muziekhistorisch onderzoek steunen bij zijn Bachcantateproject waarin meer dan 200 cantates van J.S.Bach uitgebracht op 60 cd's. Wolff voorzag de bijhorende tekstboekjes van bijdragen.

Als directeur van het Bach-Archiv Leipzig gaf Wolff de stoot tot een onderzoeksproject 'Expedition Bach' geheten waarin, voor het eerst zo inmiddels gebleken is, archiefbestanden in met name de Duitse deelstanden Thüringen, Sachsen en Sachsen-Anhalt uitvoering onderzocht worden. Op grond hiervan kwamen inmiddels tientallen onbekende documenten over en van J.S.Bach aan het licht, waaronder zelfs een belangrijke compositie, de aria voor sopraan, strijkers en basso continuo 'Alles mit Gott, und nicht ohn'Ihn'.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wolff, Christoph, Johann Sebastian Bach. Zijn leven, zijn muziek, zijn genie, [Vertaling van Johann Sebastian Bach, The learned musician, New York, Norton, 2000], Utrecht, Bijleveld, 2000, 608 p.
  • Wolff, Christoph (red.), 'De wereld van de Bach-cantates, [1. Johann Sebastian Bachs geestelijke cantates van Arnstadt tot Köthen (240 p.); 2. Johann Sebastian Bachs wereldlijke cantates (240 p.); 3. Johann Sebastian Bachs kerkelijke cantates uit Leipzig (264 p.)]. Onder redactie van Christoph Wolff, ingeleid door Ton Koopman, Uniepers, Abcoude, 2000.
  • Wolff, Christoph (1993), Bach. Essays on his Life and Music, Cambridge/Londen, Harvard University Press, 1993.
  • Wolff, Christoph (2012), Mozart at the Gateway to His Fortune. Serving the Emperor, 1788-1791, New York en London: W.W. Norton Co, 272 blz. ISBN 9780393050707[1]
  • Wolff, Christoph, Bach. Zijn meesterwerken en muzikale universum [vertaling van Bach's Musical Universe - The Composer and his Work, New York, Norton, 2020], Utrecht, Bijleveld, 2021, 462 p.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]