Chromateren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Chromateren is een chemische bewerking van het metaaloppervlak waarbij een chromaatlaag (conversielaag) ontstaat. Chromateren in dunne lagen heet passiveren.

Onderverdeling[bewerken]

Het chromateren kan onderverdeeld worden in:

  • Geel chromateren op aluminium ontstaat door het gebruik van het giftige zeswaardige chroom.
  • Zwart chromateren.
  • Groen chromateren op aluminium ontstaan door het gebruik van het driewaardige chroom. Dit wordt vrijwel niet meer toegepast.
  • Blauw chromateren ontstaat door het gebruik van het driewaardige chroom.
  • Blank chromateren op verzinkt staal ontstaat door inwerking van verdund chroomzuur + salpeterzuur op de zinklaag.

Vanaf juli 2006 is het wettelijk verboden (EU-richtlijn 2002/95/EC) om zeswaardig chroom te verwerken in elektrische apparatuur.

Proces[bewerken]

Galvaniseren/elektrolytisch verzinken : bij het passiveren worden bij de meeste moderne galvaniseerbedrijven GEEN zes waardige chroom producten meer gebruikt. Hier is men overgegaan op het niet schadelijke 3 waardige chroom. Door gebruik te maken van deze moderne chemicalïen worden milieu en natuur gespaard. Tevens is tegenwoordig de passivering beter, geeft meer corrosie bescherming, dan de verouderde chroomzes passiveringen. Thermisch verzinken : door inwerking van verdund chroomzuur (H2CrO4) en katalysatoren op het metaal ontstaat er een conversielaag. De laag die door deze chemische oxidatie ontstaat, zorgt voor een betere corrosiebestendigheid van het product. Het zeswaardige chroom is kankerverwekkend. Tijdens het chromateerproces dienen dan ook de nodige voorzorgen in acht te worden genomen (afzuiging en filtering). De nieuwe chromaatprocessen op basis van het driewaardige chroom, in plaats van het giftige zeswaardige chroom, hebben alleen een goede corrosiebescherming als nadien het oppervlakte van een afdeklaag (coating) wordt voorzien. De chromaatlaag zelf is zeer kwetsbaar en is niet slijtvast.

Tijdens chromateren ontstaat een laag, die in kleur varieert van blank tot goud/bruin iriserend. Dit is afhankelijk van het gekozen proces.

Toepassingen[bewerken]

  • Elektrotechnische industrie wegens de goede hechting en corrosiebestendigheid, in gevallen waarin anodiseren niet uitvoerbaar of oneconomisch is of een zo laag mogelijke contactweerstand is vereist. Door de goede elektrische geleiding werkt het als een EMC (Electromagnetic compatibility) bescherming. Voor een goede geleiding moet een blanke chromatering worden toegepast.
  • Als voorbehandeling voor het lijmen of lakken op aluminium.
  • Als nabehandeling van Coils ( dunne plaat rollen).
  • Als corrosiebescherming van magnesium.
  • Als pasiveerlaag bij zilver.

Zie ook[bewerken]