Churchill Mk-VIII

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Churchill Mk VIII 'Crocodile'
Churchill Crocodile
Churchill Crocodile
Soort
Aantal gebouwd ±800
Periode -
Bemanning 5
Lengte 7,442 m
Breedte 2,438 m
Hoogte 3,454 m
Gewicht 40 ton
Pantser en bewapening
Pantser 16 - 102 mm
Hoofdbewapening 75 mm kanon
Secundaire bewapening vlammenwerper
Motor Bedford twin-six gasoline
350 hp (261 kW)
Snelheid (op wegen) 20 km/h
Rijbereik 200 km

De Churchill Mk-VIII "Crocodile" was een Britse tank uit de Tweede Wereldoorlog die gebruikt werd tijdens de landing in Normandië op 6 juni 1944. Deze tank had altijd een aanhangwagen achteraan met brandstof voor de vlammenwerper.

Beschrijving[bewerken]

De Churchill Mk-VIII 'Crocodile', genoemd naar de Britse staatsman Winston Churchill, was een vlammenwerper-conversie van de Mk-VII. Deze tanks met hun speciale aanhanger werden op landingsboten gezet en naar de stranden van Normandië gevoerd. In de aanhangwagen kon ongeveer 1.800 liter brandstof meegevoerd worden. Samengeperst stikstofgas stuwde de brandstof uit de aanhangwagen naar het 'vuurkanon', in de letterlijke betekenis van het woord. Het vuurkanon was gemonteerd op de plaats waar normaal de mitrailleur zat. Deze vuurstraal spoot een straal brandende brandstof tot bijna 120 meter naar de vijand.

De bewapening bestond uit een 75-mm kanon en de bemanning bedroeg vijf man. De tank haalde een snelheid van ongeveer 20 km/u met een actieradius van 200 km. Het gewicht bedroeg 40 ton en de tank had een voorraad van 1.800 liter brandstof aan boord.

De aanhangwagen met 1.800 liter brandstof voor de Churchill Mk-VIII
Churchill Mk-VIII in het museum

In de strijd[bewerken]

Vijanden werden 'vurig' bestreden door honderden liters brandende brandstof in bunkers, huizen of holen te spuiten. De Amerikanen gebruikten dergelijke tank- en soldaatvlammenwerpers tegen de Japanners op Iwo Jima en Okinawa. De Japanners bestreden de Amerikanen fanatieker, wat de reden vormde om met dit letterlijke vuurwapen de Japanners te bestrijden. Menig vijandelijke soldaat stierf hierdoor een verbrandingsdood.