Cilindrisch epitheel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
cilindrisch epitheel

Cilindrisch epitheel,[1] cilindepitheel[1] of epithelium columnare[2][1] is dekweefsel dat ingedeeld kan worden in: eenlagig en meerlagig cilinderepitheel.[1] Bij eenlagig cilinderepitheel staat de in de lengte langste as van de epitheelcellen loodrecht op bindweefsel. De celkern ligt meestal centraal. Ze kunnen, afhankelijk van hun functie, in het bezit zijn van trilharen. Dit noemt men ook wel trilhaarepitheel.

Voorkomen[bewerken]

Zonder trilharen kunnen we het eenlagige cilinderepitheel vinden in het spijsverteringskanaal en in de afvoerbuizen van de lever en het pancreas. Met trilharen zijn ze te vinden in de baarmoeder, de eileider en de bronchiolen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c d Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
  2. Federative International Committee on Anatomical Terminology (FICAT) (2005). Terminologia Histologica. International terms for human cytology and histology. Philadelphia/Baltimore/New York/London/Buenos Aires/Hong Kong/Sydney/Tokyo: Wolter Kluwers-Lippincott Williams & Wilkins.