Clark Fork (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Clark Fork
De Clark Fork bij Missoula
Lengte 771 km
Hoogte (bron) 2098 m
Hoogte (monding) 418 m
Verhang 2,2 m/km
Debiet 745 (2,3-4700) m³/s
Stroomgebied 66900 km²
Bron Silver Bow Creek nabij Butte
Monding Columbia bij Montrose (Brits-Columbia)
Stroomgebied Columbia
Zijrivieren Bitterroot River, Blackfoot River, Flathead River, Bull River, Pack River, Priest River
Plaatsen Butte, Missoula, Clark Fork (plaats), Sandpoint
Stroomt door Montana, Idaho, Brits-Columbia
Coördinaten 48° 11′ NB, 116° 16′ OL
Kaart van de Clark Fork van de bron tot het Lake Pend Oreille
Kaart van de benedenloop van de Clark Fork: de Pend-d'Oreille River
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Clark Fork (voluit Clark Fork of the Columbia River) is een rivier in de Pacific Northwest en een belangrijke zijrivier van de Columbia. De benedenloop van de rivier draagt de naam Pend-d'Oreille River. Naar volume is de Clark Fork de grootste rivier van Montana. De oorspronkelijk naam, Clark's River, werd gegeven tijdens de ontdekking van de rivier door de expeditie van Lewis en Clark.

Loop[bewerken | brontekst bewerken]

Butte - Warm Springs[bewerken | brontekst bewerken]

De bovenloop van de rivier draagt de naam Silver Bow Creek. Dit riviertje is zo'n 32 kilometer lang van bron tot bij het plaatsje Warm Springs. Vanaf hier draagt de rivier de naam "Clark Fork". Interstate 90 volgt een groot deel van de boven- en middenloop van de rivier: van Butte tot 100 kilometer ten noordwesten van Missoula (Mineral County). De I-90 volgt daar een directere weg naar het westen naar Spokane, gelegen aan de gelijknamige rivier (net als de Clark Fork een zijrivier van de Columbia).

Warm Springs - Missoula[bewerken | brontekst bewerken]

De rivier loopt door de Deer Lodge Valley naar het noorden en passeert hierbij de bergketen van de Flint Creek Range (in het westen), waarna de Clark Fork (noord)westwaarts draait. Alvorens Missoula te bereiken stroomt de Clark Fork langs de noordzijde van de Flint Creek Range, John Long Mountains en de Sapphire Mountains.

Missoula - Lake Pend Oreille[bewerken | brontekst bewerken]

De Clark Fork stroomt vanaf Missoula grofweg naar het noordwesten in een lange vallei die aan de voet ligt van verschillende bergketens. Nabij Missoula stroomt de rivier langs het zuidelijke einde van de Rattlesnake Mountains (ten noorden van Missoula). Vanaf Missoula en de instroom van de Bitterroot Valley stroomt de Clark Fork langs de noordzijde van de noordelijke Bitterroot Mountains. Zo'n 100 kilometer na Missoula, in Mineral County, draait de rivier plots naar het oosten voor zo'n 30 kilometer, waarna de rivier terug naar het noordwesten stroomt. De rivier draait hier linksom het oostelijke uiteinde van de Coeur d'Alene Mountains, een onderdeel van de Bitterroot Range. Verderop stroomt de Clark Fork stroomt tussen de Cabinet Mountains in het noorden en de Coeur d'Alene Mountains in het zuiden. Hierna mondt de rivier in Idaho uit in het Lake Pend Oreille. De lengte van de Clark Fork tot de monding in het Pend Oreille-meer is ongeveer 500 kilometer.

Pend-d'Oreille River[bewerken | brontekst bewerken]

Het Pend Oreille-meer is een glaciaal meer en zo'n 380 km² groot. Het ligt aan het zuidelijke einde van de Purcell Trench (diepe vallei ten westen van de Purcell Mountains) en werd vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners van de regio: de Pend d’Oreilles. De benedenloop van de Clark Fork, vanaf de uitstroom uit het Pend Oreille-meer tot de monding in de Columbia is 209 kilometer lang en draagt doorgaans de naam Pend-d'Oreille River, vernoemd naar het meer (en indirect het volk). De rivier stroomt een ruime 50 kilometer westwaarts, stroomt hierbij de staat Washington binnen en stroomt daarna naar het noorden stroomt. De rivier stroomt doorheen de zuidelijke Selkirk Mountains en stroomt op haar weg naar het noorden Canada binnen. Daarna draait ze opnieuw naar het westen, om op één kilometer van de staatsgrens uit te monden in de Columbia.

Bij de monding van de Clark Fork in de Columbia staat de eerste in voor 43% van het debiet, de bovenloop van de Columbia (met veel water van de Kootenay) voor 57%.