Clothilde (480-545)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clothilde
Clothilde
Geboren 475 te Lyon
Gestorven 3 jun 545 te Tours
Naamdag 3 juni
Beschermheilige voor bruid, weduwe, exil, ouder, adoptie
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Clothilde

Clothilde, ook wel Chrodechildis, Chrodichildis, Chlotilde of Clotilde (ca. 480 - Tours, 3 juni 545), was een Bourgondische prinses. Zij was de dochter van Chilperik, koning van Bourgondië, die in 493 vermoord werd door haar oom koning Gundobad.

Na de moord op haar ouders vond Clothilde bescherming bij haar oom Godigisel in Genève. Zij huwt daarna de Frankische koning Clovis I (zijn tweede huwelijk), op voorwaarde dat die haar christelijk geloof zou respecteren. Het lukt haar niet om hem te bekeren maar ze mag wel haar kinderen laten dopen. Als hun oudste zoon sterft na zijn doopsel en de tweede zoon zwaar ziek wordt na zijn doopsel, wijt Clovis dat aan de god van zijn vrouw. Wanneer uiteindelijk de tweede zoon geneest en Clovis een veldslag tegen de Alemannen wint, laat Clovis zich op kerstdag 498 in Reims dopen door Remigius. De juistheid van deze datum is discutabel, ook 497, 498, 499, 507 en 508 worden als mogelijkheid genoemd.

Clovis en Clothilde kregen samen drie zonen: Chlodomer, Childebert I en Chlotharius I en een dochter: Clothilde.

Na de dood van Clovis in 511, reist Clothilde het land door en sticht alom kloosters. In 523 zet ze haar zoons volgens een legende aan tot een veldtocht tegen Bourgondië. Historici als Godefroid Kurth zien dit verhaal als niet authentiek. Als haar zoon Chlodomer daarbij in 524 sneuvelt, probeert ze uit alle macht het leven en het erfdeel van zijn drie jonge kinderen te beschermen tegen hun ooms. Deze ooms zenden een bode aan hun grootmoeder met een zwaard (de dood) en een schaar (afknippen van de haren en intrede in een klooster), en de vraag om daaruit te kiezen. In haar woede antwoordt Clothilde dat ze dan liever ziet dat de jongens sterven. Als de bode met dit antwoord terugkeert, worden twee jongens inderdaad door hun ooms gedood. De derde jongen, Clodoald, weet te vluchten, ziet af van zijn rechten op de troon en treedt in een klooster. Volgens andere bronnen zou dit verhaal echter niet waar zijn. Ze heeft bovendien een verbond tussen haar man en de vader van de heerser van Bourgondië bevorderd. Na het sterven van de jongens verlaat Clothilde Parijs in diepe rouw. Ze sticht een vrouwenklooster in Tours dat is gewijd aan Petrus, en trekt zich daarin terug. Verder wijdt ze haar leven aan zorg voor de zieken en de armen.

Verering als heilige[bewerken | brontekst bewerken]

Clothildis werd heilig verklaard door paus Pelagius II en is de patroonheilige van de vrouwen, de lammen en de notarissen. Zij wordt aangeroepen tegen koorts, kinderziekten en de plotse dood en voor de bekering van de echtgenoten. Haar feestdag is op 3 juni.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Saint Clothilde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.