Club van Parijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart met landen die lid zijn van de Club van Parijs

De Club van Parijs is een internationaal gremium dat bemiddelt tussen kredietverstrekkende landen en landen die deze verstrekte kredieten niet of nauwelijks kunnen terugbetalen.

De club werd in 1956 opgericht door negentien landen waarbij Argentinië schulden had. Sindsdien hebben zij ruim 400 akkoorden afgesloten in verschillende landen voor een totaalbedrag van meer dan 550 miljard dollar.

De permanente leden zijn:

Vlag van Australië Australië Vlag van Finland Finland Vlag van Nederland Nederland Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van België België Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Noorwegen Noorwegen Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Canada Canada Vlag van Ierland Ierland Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Vlag van Zweden Zweden
Vlag van Denemarken Denemarken Vlag van Italië Italië Vlag van Rusland Rusland Vlag van Zwitserland Zwitserland
Vlag van Duitsland Duitsland Vlag van Japan Japan Vlag van Spanje Spanje Vlag van Israël Israël
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea

In 2004 ontstond er controverse doordat een deel van de schuld van Irak was kwijtgescholden, terwijl de Aziatische landen die slachtoffer waren van de tsunami slechts een herschikking kregen. In 2006 werd Nigeria het eerste Afrikaanse land dat zijn schulden afloste aan de club.

De Club van Parijs is aan belang aan het inboeten, doordat steeds meer landen leningen aangaan met nieuwe economische grootmachten, zoals Brazilië en China.

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]