Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) is een Nederlandse brancheorganisatie voor de boekhandel. De bond heeft tot doel de belangen van boekverkopers te behartigen in de ruimste zin van het woord.

In dat licht heeft de Koninklijke Boekverkopersbond zich ingespannen voor de totstandkoming en het behoud van de Wet op de Vaste Boekenprijs. De KBb beweegt zich daarnaast ten behoeve van de leden op onder meer de terreinen distributie, promotie, digitalisering, leesbevordering, CAO en onderzoek. Boek & Bedrijf, de professionele adviesdienst van de KBb, staat de boekverkopers bij met individuele adviezen. Boekverkopers die pluslid zijn van de KBb kunnen de Nederlandse Boekenbon verkopen en innemen. De KBb vertegenwoordigt ongeveer 95% van de boekhandels in Nederland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Koninklijke Boekverkopersbond is in 1907 opgericht om de belangen van de boekhandel te behartigen. De wortels van de KBb liggen in de 19e eeuw, toen boekverkopers zich rond het tijdschrift De Debitant en in lokale debitantenverenigingen verenigden. In 1907 werd de Nederlandschen Debitantenbond officieel opgericht, waarna in 1924 de naam werd gewijzigd in Nederlandschen Boekverkoopersbond. In 2007 bestond de bond honderd jaar en ontving zij het predicaat Koninklijk. Sindsdien gaat de bond door het leven als de Koninklijke Boekverkopersbond.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]