Codemasters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 62.195.41.198 (overleg) op 28 mei 2019 om 16:00.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Codemasters
Logo
Oprichting 1986
Oprichter(s) Richard en David Darling
Eigenaar Rod Cousens
Sleutelfiguren Richard Darling, David Darling, Jim Darling, Anil Ambani
Hoofdkantoor Vlag van Verenigd Koninkrijk Warwickshire, Verenigd Koninkrijk
Werknemers 800
Producten Dizzy-serie, Micro Machines-serie, Brian Lara Cricket-serie, TOCA Touring Car-/Race Driver-/GRID-serie, Colin McRae Rally-/DiRT-serie, FUEL, LMA Manager-serie, Operation Flashpoint: Dragon Rising, Overlord: Raising Hell, Overlord II, Overlord: Dark Legend, Overlord: Minions, F1-serie
Sector Computerspelindustrie
Website codemasters.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Computerspellen

Codemasters is een van de bekende computerspelontwikkelaars wereldwijd en is daarbij een van de oudste van Engeland. De oprichters Richard en David Darling hebben een onderscheiding tot Commandanten van de Orde van het Britse Rijk.

Geschiedenis

Codemasters werd in 1986 opgericht door Richard en David Darling (welke beiden werkten bij Mastertronic). Hun eerste spel was de eerste episode in de Dizzy-serie. Daarnaast brachten ze software uit voor de Commodore 64, Commodore 16, BBC Micro, Acorn Electron, Amstrad CPC, Atari 8 bit, Commodore Amiga en de Atari ST.

Codemasters werd beroemd door een serie simulators uit te brengen. De beroemdheid verwierven ze doordat Codemasters een van de weinige bedrijven in de jaren 80 was die goedkope computerspellen verkochten.

Toen de 16-bits computers uitkwamen, wendde Codemasters zich tot deze generatie computers en liet het de 8-bits achter zich, wat in 1993 ook meteen het einde betekende voor de goedkope Dizzy-reeks.

Rond 1990 kreeg Codemasters veel kritiek op de teksten op de achterkant van hun spellen; zo stond er: Dit spel is absoluut briljant.

Nintendo

Codemasters wilde zijn spellen ook op de NES uitbrengen, en begon met het maken van illegale NES-spellen. Deze illegale spellen waren te herkennen aan afwijkende kleur en vorm van de cassette.

In 1990 ontwikkelde Codemasters de spelcomputer genaamd Power Pak, welke later Game Genie werd. Nintendo bevond dat de Game Genie auteursrechten schond en spande Codemasters voor de rechter. Nintendo won de rechtszaak, waardoor Codemasters verplicht was te stoppen met productie en verkoop van de Game Genie.

Zie ook

Externe link

  • (en) Officiële website
  • (en) Codemasters op MobyGames