Coenraadsburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Timmietovenaar (overleg | bijdragen) op 24 jun 2014 om 11:53. (+ image + ref)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Coenraadsburg
Historische aangezicht op Elimina in de 17e eeuw, met fort Coenraadsburg rechts.
Land Ghana
Nederlands tussen 1666 - 1872
Verworven door n.v.t.
Veroverd op n.v.t.
Afgestaan aan Verenigd Koninkrijk
Bezetting 267 (1645, waarvan 184 slaven)
Handelsdoel Ter bescherming van Elmina.
Plattegrond van Fort Coenraadsburg te Elmina[1]

Coenraadsburg (ook wel Conradsburg of Sint Jago genoemd) is een door de West-Indische Compagnie gebouwd fort nabij het hoofdfort Elmina. Het werd vernoemd naar Albert Coenraetsz. Burgh, Opper-Bewindhebber van de WIC Kamer van Amsterdam en vanaf 1638 ook burgemeester van Amsterdam.

De Hollanders zijn in 1637, direct na de verovering van fort São Jorge da Mina (Sint George) op de heuvel van Sint-Jacob (Santiago) begonnen met de sloop van de Portugese kerk (gebouwd in 1503), en bouwden er een tijdelijke vierzijdige fortificatie bestaande uit aarden wallen met een toren, een poort en een klein gebouw voor de huisvesting van militairen. Pas in de jaren zestig van de 17e eeuw werd deze versterking vervangen door een stenen fort. Dit fort, genaamd Coenraadsburg, is aan de Goudkust de enige versterking met uitsluitend een militair doel. De reden voor de bouw was het voorkomen van hetgeen de Portugezen is overkomen. De Hollanders hadden immers zelf het fort São Jorge da Mina weten te veroveren door het vanaf de Sint-Jacobsheuvel te beschieten.

In 1645 verbleven er in Sint George en Conradsburg 83 mensen, met 184 slaven die in het kasteel werkten. Het fort bleef in Nederlandse handen tot 1871, toen het aan de Britten werd verkocht (Verdrag van Sumatra).

Afbeeldingen

Zie ook

Zie de categorie Fort Conraadsburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.