Colin Chapman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Colin Chapman (1965)

Anthony Colin Bruce Chapman (Londen, 19 mei 1928East Carleton, 16 december 1982) was een Brits ontwerper, uitvinder, oprichter van Lotus Cars en team-eigenaar van Team Lotus; een renstal die in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw grote successen boekte in de Formule 1.

In 1952 richtte hij Lotus Cars op, een bedrijf dat sportwagens maakte. In het begin leidde hij het bedrijf in zijn vrije tijd. Twee jaar later heeft hij het raceteam van Lotus in het leven geroepen.

Zijn kennis van luchtvaarttechniek zou leiden tot de baanbrekende innovaties in de autosport. Zijn ontwerpfilosofie richtte zich op het maken van auto's met een laag gewicht en een goede wegligging, in plaats van zich te concentreren op het toevoegen van paardenkrachten. Hij maakt voor het eerst furore als fabrikant van racewagens met de Lotus Mark 8. Na de successen met de Mark 8, stapte Lotus in 1958 in in de Formule 1 met de Lotus 12.

Onder Chapman's leiding won Team Lotus tussen 1962 en 1978 zeven wereldtitels bij de constructeurs en zes wereldtitels bij de rijders. Lotus won ook de Indianapolis 500. Lotus Cars produceerde tientallen, relatief betaalbare sportwagens en is een van de weinige Engelse sportwagenfabrikanten die nu nog bestaat.

Chapman overleed op 16 december 1982 op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval.