Colonel Harry Kinnardbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Colonel Harry Kinnardbrug
Algemene gegevens
Locatie Heeswijk
Coördinaten 51° 39′ NB, 5° 28′ OL
Overspant Zuid-Willemsvaart en N279
Lengte totaal 110 m
Breedte 13,5 m
Doorvaarthoogte 7 m
Doorvaartbreedte 42 m
Massa 2750 ton [1]
Beheerder Rijkswaterstaat
Ook bekend als Heeswijkse brug
Bouw
Ingebruikname 1993
Gebruik
Weg steeg
Architectuur
Type plaatbrug
Materiaal beton
Colonel Harry Kinnardbrug (Noord-Brabant)
Colonel Harry Kinnardbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Colonel Harry Kinnardbrug of Heeswijkse brug is een plaatbrug over de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van Heeswijk en de N279. Hij verbindt de plaatsen Heeswijk en Schijndel. De lengte van de brug bedraagt 110 meter en de breedte is 13,5 meter. De doorvaartwijdte bedraagt 42 meter. De bouw van de brug van gewapend beton werd in 1993 voltooid.

In 2013 is de brug 1,3 meter verhoogd naar doorvaarthoogte van zeven meter zodat er grotere containerschepen (schepen met drie lagen containers) het containerterminal in Veghel kunnen bereiken.[1] De brug is met lange slag vijzels 1,3 meter opgevijzeld vervolgens zijn er in de openingen die zijn ontstaan betonblokken geplaatst. Hierna is de weg weer geëgaliseerd.[2]

De voorganger van de brug was een ophaalbrug. Toen deze in de jaren 1990 werd verwijderd, was het de bedoeling dat hij geplaatst zou worden bij een lokaal restaurant. Omdat een vergunning uitbleef is de brug terechtgekomen in de tuin van een verzamelaar te Tienray.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De brug is vernoemd naar de Amerikaanse kolonel Harry Kinnard, die in 1944 een bijzondere rol speelde bij Operatie Market Garden, en die in 1946 benoemd werd tot ridder in de Militaire Willems-Orde.