Colonel Sanders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Colonel Sanders
Sanders in 1974.
Sanders in 1974.
Algemene informatie
Volledige naam Harland David Sanders
Geboren Henryville, 9 september 1890
Overleden Louisville, 16 december 1980
Nationaliteit Amerikaans
Beroep Ondernemer/zakenman
Bekend van het oprichten van de fastfoodketen Kentucky Fried Chicken
Overig
Religie Disciples of Christ
Website Amerikaanse website van KFC
De site van Sanders zelf
Handtekening
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Economie

Harland David Sanders (Henryville, 9 september 1890 - Louisville, 16 december 1980), beter bekend als Colonel Sanders, was een Amerikaans ondernemer. In 1952 richtte hij de fastfoodketen Kentucky Fried Chicken op, waar hij vandaag de dag nog steeds de mascotte van is.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sanders werd geboren in een presbyteriaans gezin. Zijn vader, Wilbur David Sanders, stierf toen Harland vijf jaar oud was. Doordat zijn moeder werkte, moest Sanders voor het gezin koken. Hij schreef zich reeds op zestienjarige leeftijd in voor het Amerikaanse leger door zijn geboortedatum op het inschrijfformulier te vervalsen.

Op veertigjarige leeftijd maakte Sanders kipmaaltijden voor de klanten van een tankstation in Corbin. Omdat het tankstation waar Sanders werkte het enige tankstation in de buurt was, en andere heel wat tientallen kilometers verderop lagen, kwam bijna iedereen die over die weg reed, bij dat tankstation tanken en meestal ook wat eten, omdat de mensen meestal een lange tijd niks gegeten hebben omdat er geen tankstation was om wat te halen. Toen de populariteit van zijn maaltijden toenam verplaatste hij zijn zaak naar een motel dat tegenover het tankstation stond en maakte daarvan een restaurant, waar hij als chef werkte. Hij ontwikkelde destijds zijn eigen recept voor het bereiden van kippenvlees. Door de kip onder hoge luchtdruk klaar te maken werd de bereidingstijd ervan korter.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw, nadat hij de keten Kentucky Fried Chicken oprichtte, liet Sanders zijn snor en sik groeien en vanaf dat moment droeg hij een wit pak en een strikje. In het huidige logo van KFC (dat sinds november 2006 in gebruik is) draagt hij ook nog een rood schort, maar in het echt was dit niet het geval.

De titel Colonel heeft niets te maken met het leger. Deze komt van de eretitel Kentucky Colonel die in de staat Kentucky verleend wordt aan inwoners met een prijzenswaardige staat van dienst.

Een KFC-vestiging in Belfast met Sanders afgebeeld boven de ingang van het restaurant