Commanderij Ramersdorf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Commanderij Ramersdorf in het stadsdeel Ramersdorf van Bonn was van 1361 tot 1803 een commanderij van de Duitse Orde binnen de balije Biesen, onderhorig aan de landcommanderij Alden Biesen.

Situering[bewerken]

Commanderij Ramersdorf in 1700, ets van Romeyn de Hooghe
Commanderij Ramersdorf (2008)

De Commanderij Ramersdorf was één van de 300 commanderijen van de Duitse Orde die in de 13e eeuw tussen Spanje en het Balticum werden gesticht na de Derde Kruistocht waar vele Duitse ridders aan deelnamen. Ramersdorf werd in 1230 gesticht en functioneerde als dusdanig tot aan de secularisatie ervan in 1803. De belangrijkste opdracht van deze commanderij bestond er in economisch gewin te produceren voor de Duitse Orde. Na de kruistochten verviel het doel van de Orde en de functie van de commanderij. Deze werd in 1361 als winning toegevoegd aan de landcommanderij Alden Biesen. Vanaf 1803 gingen de gebouwen en landerijen over in privaat bezit. Na een brand in 1842 werd het kasteel herbouwd in neogotische stijl. Slechts de tot de commanderij behorende en intussen gerestaureerde Georgskapel rest nog van de oorspronkelijke gebouwen.

In de jaren 70 van de 20e eeuw werd het gebouw van de sloop gered door een burgerinitiatief in verband met de aanleg van een autowegkruispunt. In 1978 werd het geheel nogmaals verkocht waarna een grondige drie jaar durende sanering startte. Vanaf dan is er in de vroegere commanderij een permanente tentoonstelling te zien van historische meubels en er is een antiekzaak in ondergebracht. In de vroeger Engelse vleugel van het complex bevindt er zich nu (2011) een hotel met restaurant/café.

Bibliografie[bewerken]

  • J. Mertens (red.), Miscellanea Baliviae de Juncis. Opstellen over de balije Biesen opgedragen aan H. Vandermeulen, Bilzen 1995, 416 p. met artikel van Udo Arnold: De overgang van de commanderij Ramersdorf naar de balije Biesen in 1371