Conan IV van Bretagne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Conan IV van Bretagne
1138-1171
Conan IV de Bretagne.jpg
Hertog van Bretagne
Periode 1156-1166
Voorganger Bertha
Opvolger Constance
Vader Alan van Richmond
Moeder Bertha van Bretagne

Conan IV van Bretagne (1138 - 20 februari 1171), bijg. de Jonge, was een zoon van Bertha van Bretagne en van Alan van Richmond.

Conan III duidde hem aan als erfgenaam, onder regentschap van Odo van Porhoët, de tweede echtgenoot van Bertha van Bretagne, terwijl Conans zoon, Hoël zich tevreden moest stellen met de streek van Nantes.

Conan revolteerde tegen zijn schoonvader, samen met Hoël, maar moest zwichten voor Odo van Porhoët en vluchtte naar Engeland, waar Hendrik II hem de heerlijkheid Richmond toestond, een aantal gronden en inkomsten in Kent. Dankzij Engelse militaire hulp, kon Conan terugkeren naar Bretagne, maar het feit dat hij nu een vazal van Engeland was, leidde tot een opstand onder leiding van Odo.

Conan verdreef Odo en werd in 1156 uitgeroepen tot hertog van Bretagne. Nantes verjoeg hetzelfde jaar zijn oom Hoël en gaf zich over aan Geoffrey Plantagenet, de broer van Hendrik II van Engeland. Bij de dood van Geoffrey in 1158, kon Conan Nantes verwerven, maar Hendrik II van Engeland dwong Conan dit alweer af te staan. Odo verzamelde een nieuw leger en kende een aantal zeges, hetgeen Hendrik II het gepaste voorwendsel gaf om in Bretagne tussen te komen met een krijgsmacht die Josselin innam in 1168. Hij ontnam Odo eerst Porhoët en vervolgens het graafschap Penthièvre. Conan zelf moest aftreden in 1166. Hendrik II werd nu beschermheer van Bretagne, totdat zijn zoon Godfried, die verloofd was met Conans enig kind, Constance, de meerderjarigheid bereikt had.