Odo van Porhoët

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Odo van Porhoët
-1170
Regent van Bretagne
Periode 1148-1156
Voorganger Conan III
Opvolger Conan IV
Vader Godfried van Porhoët
Moeder Hadvise

Odo van Porhoët (-1170) was een regent van het hertogdom Bretagne in de 12e eeuw. Odo was een zoon van burggraaf Godfried van Porhoët en een zekere Hadvise. Hij was de tweede echtgenoot van Bertha van Bretagne en dus een schoonzoon van Conan III, die hem de voogdij over zijn kleinzoon Conan IV had toevertrouwd. Odo oefende het regentschap uit vanaf 1148.

Conan IV revolteerde tegen zijn stiefvader, samen met zijn oom Hoël, maar moest zwichten voor Odo en vluchtte naar Engeland, waar Hendrik II aan Conan de heerlijkheid Richmond toestond, zijnde een aantal gronden en inkomsten in Kent. Dankzij Engelse militaire hulp, kon Conan terugkeren naar Bretagne, maar het feit dat hij nu een vazal van Engeland was leidde tot een opstand onder leiding van Odo. Conan verdreef Odo en werd in 1156 uitgeroepen tot hertog van Bretagne.

Nantes verjoeg hetzelfde jaar Hoël III en gaf zich over aan Geoffrey Plantagenet, de broer van Hendrik II van Engeland. Bij de dood van Geoffrey in 1158, kon Conan IV Nantes verwerven, maar Hendrik II van Engeland dwong Conan dit alweer af te staan. Odo verzamelde een nieuw leger en kende een aantal zeges, hetgeen Hendrik II het gepaste voorwendsel gaf om in Bretagne tussen te komen met een krijgsmacht die Josselin innam in 1168. Hij ontnam Odo eerst Porhoët en vervolgens het graafschap Penthièvre. Conan moest aftreden in 1166. Hendrik II werd nu beschermheer van Bretagne, totdat zijn zoon Godfried, die verloofd was met Conans enige kind, Constance, de meerderjarigheid bereikt had.