De Rohan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Kasteel van de familie de Rohan in Pontivy, Frankrijk

De familie de Rohan was een Bretons adellijk geslacht, dat een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Frankrijk.

De familie was afkomstig uit Rohan in Bretagne en stamde af van de burggraven van Porhoët. Het burggraafschap, een leen van de graven van Rennes, werd in 1120 verdeeld door de broers Geoffroy († 1142) en Alain († 1128) de Porhoët. Deze laatste kreeg het gebied rond Rohan en bouwde er een kasteel. Hij noemde zich Alain I van Rohan en is stamvader van de burggraven en later hertogen van Rohan.

Burggraaf Alain VIII van Rohan († 1429), een afstammeling van Alain I, huwde met Beatrix, erfdochter van Olivier V de Clisson, connétable van Frankrijk, en erfde daardoor immense rijkdommen.

De familie splitste zich in vele takken, waaronder Rohan-Gié (uitgestorven 1638), Rohan-Soubise (uitgestorven 1787) en Rohan-Guéméné. Uit deze laatste tak stamden de hertogen van Montbazon en de Oostenrijkse, enige nog bestaande tak Rohan-Guéméné-Rochefort.

Tot de tak Rohan-Gié onder andere behoorde Hendrik II van Rohan (Blain 21 augustus 1579 - Königsfelden, bij Genève 13 april 1638), een belangrijk leider der hugenoten, die in 1604 tot eerste hertog van Rohan en pair van Frankrijk benoemd werd door koning Hendrik IV van Frankrijk. Hendrik had alleen een dochter, Margaretha (ca 1617 - Parijs 9 april 1684), hertogin van Rohan, die in 1645 huwde met Hendrik Chabot, heer van Saint-Aulaye. Daardoor ging de titel over op hun kinderen en ontstond de familie De Rohan-Chabot.

Tot de tak Rohan-Guéméné(-Montbazon) behoorde onder andere kardinaal Lodewijk van Rohan (Parijs 25 september 1734 - Ettenheim 17 februari 1803), bisschop van Straatsburg. Hij was een van de belangrijke hoofdrolspelers in de diamanten halssnoer-affaire.