Hendrik II van Rohan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henri II de Rohan

Hendrik II van Rohan (Frans: Henri II de Rohan) (21 augustus 1579 - 13 april 1638) was een beroemde protestant en een van de leidende strategen in Frankrijk in het begin van de 17e eeuw. Hij nam deel aan bijna elke slag van betekenis in zijn tijd.

Hij werd geboren uit een illuster Frans geslacht. Vanaf zijn jeugd maakte hij studie van geschiedenis. In 1621 verschanste hij zich met Alexander du Puy in het protestantse Montauban dat door Lodewijk XIII van Frankrijk en kardinaal Richelieu werd belegerd.

Hij publiceerde enkele boeken op het gebied van geschiedenis en internationale politiek. Een van de bekendste is Interets et Maximes des Princes et des Estats souverains, anoniem uitgegeven in Keulen in 1639. Uit dit boek spreekt zijn brede kennis van contemporaine geschiedenis en zijn objectieve oordeel. Het onderwerp wordt systematisch behandeld: in het kort behandelt en verklaart hij alle territoriale claims die de Europese (en enkele Aziatische) staten op elkaar hadden in hun historisch kader. Deze analyse geldt als een van de belangrijkste politicologische geschriften van de 17e eeuw.