Béarn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over de voormalige Franse provincie. Voor het gelijknamige schip, zie Béarn (schip, 1927).
Kaart van Béarn binnen het huidige departement Pyrénées-Atlantiques
Vlag van Béarn

Béarn is een voormalige Franse provincie aan de voet van de Pyreneeën en vormt thans drie vijfde van het huidige departement Pyrénées-Atlantiques. De rest van het departement is Frans Baskenland, dat zijn Neder-Navarra, Labourd en Soule.

Geschiedenis[bewerken]

Béarn hoorde al vanaf het Verdrag van Verdun (843) bij West-Francië, waaruit het moderne Frankrijk ontstond. Toch werd de aanhechting later lange tijd betwist. Béarn was in handen van de graven van Foix; dit waren vazallen van de Franse koning maar dat gold voor Foix zelf, niet voor Béarn. Later kwam de provincie in handen van het koninkrijk Navarra.

In 1589 werd de Navarrese koning Hendrik III ook koning van Frankrijk (als Hendrik IV); sindsdien waren de koninkrijken Frankrijk en Navarra (dat door Spaanse veroveringen nog slechts bestond uit het deel ten noorden van de Pyreneeën) door een personele unie met elkaar verbonden. Lodewijk XIII verenigde beide koninkrijken in 1620 formeel. Het oude koninkrijk, dus zowel Neder-Navarra als Béarn, behielden nog een grote mate van autonomie ten opzichte van Parijs; zo werden de juridische akten er in het Béarnais opgesteld, een variant van het Occitaans. Aan dit alles kwam een einde door de Franse Revolutie, toen onder andere de traditionele provincies als bestuurlijke eenheden werden afgeschaft en vervangen door een veel groter aantal departementen.

Zie ook[bewerken]