Conclaaf van 1276 (januari)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Conclaaf van 1276
Conclaaf van 1276
Sedisvacatie
Overleden paus Gregorius X
Gekozen paus Innocentius V
Geboren: Pierre de Tarantaise Vlag van Frankrijk Frankrijk
Deken Vicedominus de Vicedominis
Kiesgerechtigde kardinalen 15
Aanwezige kardinalen 12
Periode en plaats
Begin sedisvacatie 10 januari 1276
Begin verkiezing 20 januari 1276
Uiteindelijke verkiezing 21 januari 1276
Duur sedisvacatie 11 dagen
Duur verkiezing 2 dagen
Locatie Arezzo
Chronologie
Pausverkiezing van 1268-1271   Conclaaf van 1276   Conclaaf van 1276 (juli)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het eerste conclaaf van 1276, volgend op de dood van paus Gregorius X, vond plaats vanaf 20 januari. Deze pausverkiezing was de eerste in de geschiedenis, waarvoor het begrip conclaaf werd gehanteerd.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na het tumultueuze verloop van de pausverkiezing van Gregorius X, had Gregorius als paus in 1274 de apostolische constitutie Ubi periculum uitgevaardigd. Hierin werden nieuwe richtlijnen uitgeschreven waaraan een pausverkiezing moest voldoen. Hiermee hoopte Gregorius de sedisvacatie, de periode zonder paus, te verkorten.

Conclaaf[bewerken | brontekst bewerken]

Het conclaaf vond plaats in de kathedraal van Arezzo, de stad waar Gregorius X was overleden. Van de nog zestien in leven zijnde kardinalen had Bernard Ayglier zich definitief teruggetrokken. Drie andere kardinalen, Giovanni Gaetano Orsini (de latere paus Nicolaas III), Simon de Brion (de latere paus Martinus IV) en Riccardo Annibaldi, waren niet aanwezig.

Het effect van het decreet Ubi periculum werd tijdens dit conclaaf duidelijk. Had de pausverkiezing van Gregorius X nog 1005 dagen geduurd, nu werd binnen twee dagen kardinaal Pierre de Tarentaise gekozen, die de naam Innocentius V aannam. De kroning vond plaats op 22 februari 1276 in de Sint-Pietersbasiliek te Rome en werd uitgevoerd door Giovanni Gaetano Orsini.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Innocentius V's pontificaat zou slechts vijf maanden en één dag duren. In juli vond het tweede van in totaal drie conclaven in 1276 plaats.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]