Conclusion (Segers)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Conclusion
Componist Jan Segers
Gecomponeerd voor harmonieorkest
Duur 3:15 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Conclusion is een compositie voor harmonieorkest van de Belgische componist Jan Segers.

Muziek[bewerken]

Conclusion is een kort werk dat bijna volledig is opgebouwd op een ritmische en melodische cel.

Jan Segers Conclusion1.png

Toch gaat het werk niet vervelen, daar deze cel voortdurend wordt getransponeerd en steeds door andere instrumenten wordt naar voor gebracht. De variatie wordt op haar hoogtepunt afgebroken, waarna een nieuw en zeer ritmisch motief volgt. Het wordt eerst voorgesteld door de koperblazers, waarna de houtblazers in een soort faseverschuiving worden toegevoegd.

Jan Segers Conclusion2.png

Via een nieuw motiefje dat obstinaat, maar steeds breder wordt herhaald komen we aan een wat rustiger deel. Hier wordt het licht gewijzigde aanvangsmotief melodisch meer uitgesponnen. Het is een korte verpozing vooraleer de twee thema's in het oorspronkelijk tempo, doch licht gevarieerd worden hernomen. Deze variaties voeren naar een majestatisch slot waarin de ritmische en melodische cel terug op een nieuwe manier worden naar voor gebracht.

Discografie[bewerken]

Het werk werd op cd opgenomen door het Symphonic Wind Orchestra "Vooruit" Harelbeke onder leiding van Gerard Verschaeve - The Ambassadors alsook door het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen onder leiding van gast-dirigent Jan van der Roost op het label World Wind Music WWM 500.145 - Made in Belgium.

Orkestratie[bewerken]