Concussion (2015)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Concussion
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Peter Landesman
Producent Ridley Scott
Giannina Facio
David Woltroff
Larry Shuman
Elizabeth Cantillon
Scenario Peter Landesman
Gebaseerd op Game Brain
van Jeanne Marie Laskas
Hoofdrollen Will Smith
Alec Baldwin
Gugu Mbatha-Raw
Arliss Howard
Paul Reiser
Luke Wilson
Adewale Akinnuoye-Agbaje
David Morse
Albert Brooks
Muziek James Newton Howard
Montage William Goldenberg
Cinematografie Salvatore Totino
Productiebedrijf Columbia Pictures
LStar Capital
Village Roadshow
Pictures

Scott Free Productions
Distributie Sony Pictures Releasing
Première 10 november 2015
(AFI Fest)
Vlag van België 13 januari 2016
Vlag van Nederland 10 maart 2016
Genre Biografie / Sport / Drama
Speelduur 122 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 35 miljoen US$
Opbrengst 48,6 miljoen US$[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Concussion is een Amerikaanse biografische sportfilm uit 2015, geregisseerd en geschreven door Peter Landesman. De film is gebaseerd op het boek Game Brain van schrijfster Jeanne Marie Laskas. De hoofdrollen worden vertolkt door Will Smith, Alec Baldwin, Gugu Mbatha-Raw en Albert Brooks.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In 2002 wordt Mike Webster, een oud-speler van de Pittsburgh Steelers, dood teruggevonden in zijn auto. De forensisch wetenschapper Bennet Omalu voert een autopsie uit op het lichaam en ontdekt ernstige hersenschade bij de voormalige sportman. Hij besluit dat Webster is overleden als gevolg van herhaaldelijke klappen op zijn hoofd, een aandoening die hij omdoopt tot chronische traumatische encefalopathie (CTE). Samen met Julian Bailes, de gewezen teamdokter van Pittsburgh Steelers, neuroloog Steven T. DeKosky en lijkschouwer Cyril Wecht schrijft hij een paper over zijn bevindingen, maar het werkstuk wordt aanvankelijk door de National Football League (NFL) genegeerd.

In de daaropvolgende jaren ontdekt Omalu dat drie andere spelers die overleden zijn gelijkaardige symptomen hadden als Webster. Uiteindelijk weet hij NFL-afgevaardigde Roger Goodell te overtuigen om zijn bevindingen over te maken aan een comité over spelersveiligheid. De NFL neemt Omalu echter niet serieus en laat hem zelfs niet toe in de kamer waar de uiteenzetting van zijn bevindingen plaatsvindt.

Omalu wordt onder druk gezet om zijn strijd te staken. Op een gegeven moment moet hij zijn droomhuis in Pittsburgh verlaten en naar Californië verhuizen, waar hij een baan krijgt bij de lijkschouwer van San Joaquin County. Hij wordt echter in ere hersteld wanneer oud-speler Dave Duerson omwille van toegenomen cognitieve problemen zelfmoord pleegt en in zijn afscheidsbrief schrijft dat Omalu gelijk had. Als gevolg mag Omalu zijn bevindingen over CTE aan de NFL presenteren. Onder druk van het Amerikaans Congres moet de NFL voortaan meer rekening houden met het gevaar van hersenschuddingen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]