Conservatorium Talent Award

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Conservatorium Talent Award
Conservatorium Talent Award 2019 in de Verkadefabriek
Algemene informatie
Locatie 's-Hertogenbosch
Duur 1 dag
Genre(s) jazz
Organisator Stichting Jazz in Duketown en Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant
Bijzonderheden Overdag gratis, bij finale entree
Edities
Aantal edities 11
Navigatie
Vorige editie 20 april 2024
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Conservatorium Talent Award (CTA) is een Nederlandse awardshow voor aanstormende jazzmuzikanten. De show is in het leven geroepen door initiator Bert Boeren, destijds programmeur bij Jazz in Duketown, en vindt voorafgaand aan dat jazzfestival plaats.

De deelnemers aan de competitie volgen allen een bachelor- of masteropleiding aan een van de Nederlandse conservatoria en zijn als talent door hun opleiding aangemeld. Deze jazztalenten geven een optreden van een half uur, dat beoordeeld wordt door een vakjury. De vakjury bestaat uit: Aad van Nieuwkerk (presentator bij NPO Radio 4), Tom Trapp (componist), Guy van Hulst (jazzpromotor), Deborah J. Karter (jazzvocaliste, componiste en arrangeur) en Mischa Andriessen (dichter en schrijver).[1] De winnaar van de Conservatorium Talent Award treedt op tijdens het eerstvolgende editie van Jazz in Duketown.

Tijdens de finaledag van het Conservatorium Talent Award mogen de finalisten optreden met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Eerdere winnaars van de Conservatorium Talent Award zijn: Jasper van Damme (Castel/van Damme Quartet; winnaar 2012), Esther van Hees (winnaar 2013), Maarten Hogenhuis (BRUUT!; winnaar 2014), Sebastiaan van Bavel (winnaar 2015), Lizzy Ossevoort (winnaar 2016), Sanne Rambags (winnaar 2017), Prashant Samlal (winnaar 2018), Mo van der Does (winnaar 2019), Gijs Idema (winnaar 2020), Marit van der Leij (eervolle vermelding 2020), Bram van de Glind (winnaar 2021) en Luca Warmer (de Mingus prijs voor beste compositie 2021).[2][3] Peter Willems werd de winnaar van de Conservatorium Talent Award in 2022. Fenne Scholte won in 2022 de Mingus prijs voor beste compositie 2022.[4] In 2023 won Joop de Graaf zowel de Conservatorium Talent Award als de Mingus Prijs.[5] Gitarist Jadi Peperzak wint de Conservatorium Talent Award in 2024. Chris Muller won in 2024 met het arrangement voor ‘Specter Shiitake’ van finalist Abel Ton de Ruud Bos Challenge.[6]

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Conservatorium Talent Award wordt doorgaans gehouden in 's-Hertogenbosch, ofwel in de Podium Azijnfabriek ofwel in de Verkadefabriek.[7]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]