Convergentie (ICT)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op het gebied van informatie- en communicatietechnologie wordt met convergentie het fenomeen bedoeld dat verschillende technologieën en marktpartijen naar elkaar toe groeien.

Vroeger was er duidelijk een verschil tussen het telefonienet, het televisienet, de radio en andere vormen van gegevens-overdracht. Door toedoen van het Internet Protocol en het leggen van (trans-Atlantische) glasvezelkabels konden deze verschillende communicatiediensten in toenemende mate gebruikmaken van dezelfde netwerken. Een goed voorbeeld hiervan is het zogenaamde Voice over IP (VOIP), oftewel telefonie via internet. Ook het feit dat men tegenwoordig televisie over internet kan bekijken valt hieronder.

In de media wordt duidelijk dat 'oorspronkelijke' telecommunicatiebedrijven hun activiteiten verbreiden naar andere media: bijvoorbeeld de overname van Endemol door Telefonica.

Op gebied van netwerken wordt met convergentie het in 'evenwicht' brengen van een netwerk bedoeld. Routers kennen hun direct-verbonden (deel-)netwerken. De route naar deze (deel-)netwerken worden naar de andere routers in het netwerk gezonden. Dit gebeurt net zo lang totdat alle routers in het netwerk ieder deelnetwerk in hun route-tabellen hebben staan, het netwerk is convergent.