Corcovadospoorlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Corcovado Rack Railway)
Corcovado Rack Railway
Corcovadospoorlijn op de kaart
Totale lengte3,8 km
Spoorwijdte1000 mm
Geopend1884
Huidige statusIn gebruik
Type tandstaaftandradsysteem Riggenbach
Geëlektrificeerd1910
Aantal sporen1

De Corcovadospoorlijn (Portugees: Trem do Corcovado) is een tandradspoorweg die in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, met name toeristen naar de top van de Corcovado met daarop het beeld Christus de Verlosser. De route voert grotendeels door het Nationaal park Tijuca, een natuurgebied midden in de stad. Er wordt gereden met Zwitsers materieel van het merk Stadler Rail. De route is 3.824 km lang, start in de wijk Cosme Velho (op ± 50 meter boven zeeniveau) en klimt naar een hoogte van 670 meter.

De lijn werd op 9 september 1884 officieel werd geopend door keizer Peter II van Brazilië. Er werd toen nog met stoomlocomotieven gereden. In 1910 werd de lijn geëlektrificeerd. Het huidige materieel bestaat uit drie tweewagenstellen die d.m.v. recuperatief remmen energie besparen.

De lijn heeft vier stations. Een tijd lang is er nog een vijfde station geweest. De spoorlijn is aangelegd met meterspoor omdat daarmee scherpere bochten gemaakt kunnen worden en voor het tandrad is het Riggenbachsysteem gebruikt. De lijn is enkel spoor maar op de stations is het spoor dubbel zodat de treinen elkaar kunnen passeren.