Cordillera Central (Dominicaanse Republiek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cordillera Central (Dominicaanse Republiek)
Hoogste punt Pico Duarte (3087 m)
Lengte 550 km
Breedte 80 km
Locatie Dominicaanse Republiek
Coördinaten 19° 2′ NB, 71° 0′ WL
Cordillera Central (Dominicaanse Republiek) (Dominicaanse Republiek)
Cordillera Central (Dominicaanse Republiek)
Foto's
De Cordillera Central bij Jarabacoa
De Cordillera Central bij Jarabacoa
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Cordillera Central is een bergketen in het westen van de Dominicaanse Republiek. Het is de belangrijkste keten van het eiland Hispaniola. In feite is het het hoogste gedeelte van een uitgebreidere bergrug die soms de Boog van de Antillen wordt genoemd. Deze loopt deels onder water en omvat de eilanden Puerto Rico, Hispaniola en Cuba.

De Cordillera Central is 550 km lang en 80 km breed. Ze loopt oostwaarts vanaf de grens met Haïti, waar ze overgaat in het Massif du Nord. Bij de Valle de Constanza buigt ze af naar het zuiden. Dit zuidwaartse gedeelte wordt ook de Sierra de Ocoa genoemd. De Cordillera Central eindigt in de Caraïbische Zee. Een oostelijk deel loopt via de Sierra de Yamasá naar de Cordillera Oriental. De meeste gebergten van Hispaniola kunnen als zijketens van de Cordillera Central worden beschouwd.

Veel toppen zijn hoger dan 2000 meter. De Pico Duarte (3087 m) is het hoogste punt van de Caraïben. Andere belangrijke bergen zijn La Pelona, Alto de Bandera, Nalga de Maco en La Rucilla. Belangrijke bergdalen zijn die van Constanza, Jarabacoa en Tireo.

Ook klimatologisch en biologisch wordt de Cordillera Central als een knooppunt gezien binnen de Grote Antillen, omdat veel gebieden qua fauna en klimaat door deze keten begrensd worden. Tegenwoordig is een groot deel van het gebergte echter ontbost. In het centrale deel en op de hogere hellingen zijn echter pijnboomwouden (Pinus occidentalis) op kalkgrond te vinden. In het noordwesten bestaan wat kleine stukken nevelwoud en kalksteenwoud. In januari en februari kan de temperatuur in de hogere delen dalen tot -4°C.

In de Cordillera Central ontspringen de Dominicaanse rivieren Yaque del Norte, Yaque del Sur, Yuna, Camú en Bao en de Haïtiaanse rivier Artibonite.