Cormac Murphy-O'Connor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cormac Murphy-O'Connor
Cardinal Cormac Murphy O'Connor.jpg
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt emeritus
Titelkerk Santa Maria sopra Minerva
Creatie
Gecreëerd door paus Johannes Paulus II
Consistorie 21 februari 2001
Kerkelijke carrière
Eerdere functies 1977-2000: bisschop van Arundel and Brighton
2000-2009: aartsbisschop van Westminster
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Cormac Murphy-O'Connor (Reading, 24 augustus 1932) is een Brits geestelijke en kardinaal van de Katholieke Kerk.

Cormac Murphy-O'Connor werd geboren in een gezin van vijf kinderen. Twee van zijn broers werden eveneens priester. Na zijn middelbare school bezocht hij het Engels College in Rome en studeerde vervolgens aan het Gregorianum theologie en wijsbegeerte. Hij werd op 28 oktober 1956 door Valerio kardinaal Valeri priester gewijd. Hij werkte vervolgens in Portsmouth en Fareham. In 1966 werd hij secretaris en kapelaan van de bisschop van Portsmouth. In 1971 werd hij rector van het Engels College in Rome.

Op 21 december 1977 benoemde paus Paulus VI hem tot bisschop van Arundel en Brighton. Hij hield zich in de tijd die daarop volgde intensief bezig met de oecumene, vooral als voorzitter van de internationale commissie voor de dialoog tussen de Anglicaanse en Katholieke Kerk. Het leverde hem onder andere een eredoctoraat van Lambeth op voordracht van de aartsbisschop van Canterbury.

Op 22 maart 2000 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot aartsbisschop van Westminster en tot primaat van Engeland en Wales. Tijdens het consistorie van februari 2001 werd hij kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de Santa Maria sopra Minerva als titelkerk. Als aartsbisschop van Westminster zette Murphy-O'Connor zich in voor het eerbiedigen van sacramenten als de biecht, die steeds minder in acht genomen leken te worden.

In 2009 kreeg hij ontslag als aartsbisschop. Aangenomen werd dat hij in de adelstand zou worden worden verheven om vervolgens zitting te kunnen nemen in het Britse Hogerhuis.[1] Op 30 oktober 2009 werd bekend dat paus Benedictus XVI Murphy-O'Connor heeft benoemd tot lid van de Congregatie voor de Bisschoppen en de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren[2]

Noten[bewerken]

  1. (en) Cardinal Cormac Murphy-O’Connor set to be first Roman Catholic bishop in Lords since 16th century
  2. Rinunce e Nomine[dode link]
Voorganger:
Basil kardinaal Hume
Aartsbisschop van Westminster
2000-2009
Opvolger:
Vincent Nichols