Coster Diamonds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchtfoto Coster Diamonds

Coster Diamonds is een Nederlandse diamantslijperij. Het is één van de oudste nog in bedrijf zijnde diamantslijperijen in Nederland en was verantwoordelijk voor de creatie van een aantal historische meesterwerken, zoals het herslijpen van de Koh-i-Noor, het pronkstuk van de Engelse kroonjuwelen en de Dresden-diamant, die deel uitmaakt van de kroonjuwelen van het Saksische vorstenhuis.

Geschiedenis[bewerken]

 • 1840: Moses Elias Coster, diamantslijper te Amsterdam, sticht Coster Diamonds in een fabrieksgebouw aan het Waterlooplein.
 • 1848: Zoon Meijer Moses Coster (Martin) volgt zijn vader op. Hij vertrekt naar Parijs voor nieuwe zaken.
 • 1910: Felix Theodoor Manus koopt Coster Diamonds van één van de erven Coster. Het wordt een bloeiend bedrijf en dat blijft zo tot de Duitse bezetting in 1940.
  Bovenaanzicht van briljant en royal 201 slijpvorm
 • 1945: Na de Tweede Wereldoorlog koopt Wim Biallosterski, eigenaar van een diamantzagerij, het voormalige Coster-bedrijf aan het Waterlooplein.
 • 1962: Ben Meier koopt het Coster-pand samen met partners Max Meents, Joop Schoos en Simon Cohen.
 • 1970: De oude diamantslijperij moet plaats maken voor de bouw van het nieuwe stadhuis, de Stopera. Coster Diamonds verhuist naar haar huidige locatie aan de Paulus Potterstraat bij het Museumplein.
 • 1995: Het gerenommeerde Van Moppes Diamonds wordt door Coster Diamonds overgenomen.
 • 2005: Door de gebeurtenissen in de wereld (terrorisme en de uitbraak van SARS in het Verre Oosten) lopen de bezoekersaantallen bij Van Moppes Diamonds drastisch terug, waardoor Coster genoodzaakt is Van Moppes Diamonds te sluiten.
 • 2007: De opening van het Diamantmuseum Amsterdam op initiatief van de heer Ben Meier.
 • 2008: De introductie van de “Royal 201”, een nieuw slijpsel met 201 facetten.

Beroemde slijpers[bewerken]

Koningin Juliana Horloge

In 1852 vertrekken J.A. Fedder en L.B. Voorzanger, beiden diamantslijpers bij Coster Diamonds, naar Londen om de beroemde Koh-i-Noor te herslijpen. J.A. Fedder overlijdt in 1864. Louis Benjamin Voorzanger wint de zilveren medaille voor zijn verdiensten als “voorman” op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1855. Hij slijpt ook de beroemde “Star of the South”. Hij overlijdt in 1886. De familie van de overleden diamantslijper bezit nog steeds de zilveren schalen met de inscriptie van deze prijs voor de diamantslijpers die de Koh-i-Noor geslepen hebben.

In 1959 slijpt Ben Meier, eigenaar van Coster Diamonds, de vele diamanten die gebruikt werden in het “Koningin Juliana”-horloge, een cadeau van het Nederlandse volk aan Hare Majesteit. Tussen 1991 en 1994 heeft Pauline Willemse, slijpster bij Coster Diamonds, het kleinste diamantje ter wereld geslepen, een steentje met 57 facetten, wegende 0.0000743 karaat. 0.16-0.17 mm in diameter en net 0.11 mm hoog. Dit is gepubliceerd in het Guinness Book of Records.