Count Arthur Strong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Count Arthur Strong
Genre sitcom
Speelduur 30 minuten
Bedenker Steve Delaney
Graham Linehan
Hoofdrollen Steve Delaney
Rory Kinnear
Andy Linden
Ruth Posner
Dave Plimmer
Chris Ryman
Zahra Ahmadi
Regie Graham Linehan
Richard Boden
Scenario Steve Delaney
Graham Linehan
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Uitzendingen
Start 8 juli 2013
Afleveringen 13
Seizoenen 2
Zender BBC Two (2013)
BBC One (2015)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Count Arthur Strong is een Britse sitcom over de graaf Arthur Strong (Steve Delaney), een oude komiek en acteur die geen werk heeft. De serie is bedacht en geschreven door Steve Delaney en Graham Linehan. De eerste aflevering werd op 8 juli 2013 uitgezonden op BBC Two.

Verhaal[bewerken]

De graaf Arthur Strong (Steve Delaney) vormde een komisch duo met Max Baker in de revue. Max stopte met het duo en werd een legende. Wanneer Max Baker overlijdt, vindt de uitgeverij het een goed idee dat zijn zoon Michael Baker (Rory Kinnear) een biografie over zijn beroemde vader schrijft. Michael zoekt Arthur op om meer over zijn vader te weten te komen, maar wordt al snel in de wereld van Arthur getrokken.

Zo ontmoeten ze elkaar in Arthur zijn vaste café dat wordt uitgebaat door Bulent (Chris Ryman) en zijn zus Sinem (Zahra Ahmadi). Vaste gasten zijn John the Watch (Andy Linden), een vriend van Arthur, Katya (Ruth Posner), Arthurs grootste fan en Eggy (Dave Plimmer).

Productie[bewerken]

Steve Delaney bedacht het karakter Count Arthur Strong in de jaren 80 toen hij op de toneelschool zat. In 1997 bracht hij het karakter opnieuw tot leven bij het Edinburgh Fringe. In 2005 kreeg het karakter bij BBC Radio 4 een eigen radioprogramma: Count Arthur Strong's Radio Show![1]

Graham Linehan was onder de indruk toen hij een aflevering van het radioprogramma hoorde. Hierna bekeek hij een dvd van het optreden van Delaney tijdens de Edinburgh Fringe in 2002 en zag wat Delaney met het karakter deed. Linehan zocht contact om samen te werken, iets waar Delaney positief tegenover stond.[2]

De eerste poging van Linehan en Delaney om het personage Count Arthur Strong naar de televisie te brengen was in de vorm van een nepquiz. Arthur Strong zou een incompetente presentator zijn met acteurs die de kandidaten zouden spelen. De comedy-afdeling van de BBC vond het idee van een nepquiz niet werken na het zien van de pilotaflevering. Delaney en Linehan waren het met de BBC eens.[2] De pilotaflevering heette Count Arthur Strong's Entertainment Game en werd in juli 2010 opgenomen.[3]

Voor de sitcom moest Delaney zijn personage een reboot geven. In de radioserie was het personage de ene week best bekend en de week erop wist niemand wie hij was. Hierdoor moesten ze een keuze maken hoe bekend Arthur Strong was. Een andere verandering was dat ze hem met andere personages laten omgaan die verschillende kanten van hem zouden laten zien. Hierdoor werden de personages uit de radioserie eruit geschreven en de huidige personages in het café bedacht. In de eerste versie voelde Arthur Strong zich beter dan de rest, maar tijdens het schrijven bleek dat de graaf veel om de mensen uit het café gaf.[2]

In mei 2012 maakte de BBC bekend dat ze een seizoen van zes afleveringen van de sitcom Count Arthur Strong hadden besteld.[4] De opnames van het eerste seizoen vonden plaats in januari en februari 2013.[5]

Een dag na het uitzenden van de eerste aflevering maakte de BBC bekend dat er een tweede seizoen wordt gemaakt bestaande uit zeven afleveringen.[6] Het tweede seizoen werd opgenomen in juni en juli 2014.[5] In november 2014 maakte de BBC bekend dat het tweede seizoen van de serie niet op BBC Two maar op BBC One in 2015 zou worden uitgezonden.[7]

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Delaney, Steve Steve Delaney Count Arthur Strong Oude acteur en komiek die denkt dat hij nog in de showbizz zit en graag zijn talenten wil laten zien als hij maar een publiek heeft
Kinnear, Rory Rory Kinnear Michael Baker Zoon van legende Max Baker waar hij geen goede band mee had. Door het schrijven van een biografie ontmoet hij Arthur.
Ryman, Chris Chris Ryman Bulent Opvliegende Turkse uitbater van het café.
Ahmadi, Zahra Zahra Ahmadi Sinem Zus van Bulent en werkt ook in het café alhoewel het niets voor haar is.
Linden, Andy Andy Linden John the Watch John zit altijd in het café met zijn zonnebril op. Verder houdt hij zich bezig met paardenraces.
Posner, Ruth Ruth Posner Katya De Poolse Katya is vaste gast van het café en is de grootste fan van Arthur, al heeft ze nooit een optreden afgekeken.
Plimmer, Dave Dave Plimmer Eggy Eggy heeft een obsessie met eieren en gelooft in complottheorieën.

Afleveringen[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

Nr. Aflevering Titel Schrijver(s) Regisseur Uitzenddatum Vlag van Verenigd Koninkrijk
1 1
Memory Man
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan 8 juli 2013
Na de dood van Max Baker zoekt zijn zoon Michael de oude komediepartner Count Arthur Strong op. Die voert meteen zijn act als man met het goed geheugen op.
2 2
Arthur.com
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan 15 juli 2013
Sinem vindt dat Michael iets terug moet doen voor alle informatie die Arthur hem geeft voor zijn boek. Michael besluit Arthur op het internet aan te sluiten, iets wat in chaos ontaardt in het café. Michael en Arthur doen ook een Jack the Ripper-tour vanuit een ijscowagen.
3 3
The Radio Play
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan 22 juli 2013
Arthur krijgt een rol in een hoorspel. Tijdens de repetities grijpt hij zijn kans om de hoofdrol over te nemen. Michael moet thuis bij Arthur wachten omdat een bank wordt bezorgd, iets wat niet zonder slag of stoot gaat.
4 4
Arthur's Big Moment
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan 30 juli 2013
Doordat er rellen zijn rondom het café moeten de vaste bezoekers zich verschuilen in een achterkamer. Arthur probeert de stemming erin te houden door zijn musical-act op te voeren, iets wat de anderen proberen tegen te houden.
5 5
Doctor Two
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan 6 augustus 2013
Een hondenbeet leidt tot een ziekenhuisbezoek voor Arthur en Michael. Arthur ontdekt dat hij in een nieuwe fase van zijn carrière is beland.
6 6
Seance
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan 13 augustus 2013
Door in contact te komen met een oude vriend komen Arthur en Michael erachter dat afscheid nemen moeilijk is.

Seizoen 2[bewerken]

Nr. Aflevering Titel Schrijver(s) Regisseur Uitzenddatum Vlag van Verenigd Koninkrijk
7 1
The Heist
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan & Richard Boden 6 januari 2015
Michael heeft moeite met schrijven en besluit terug te keren naar het café. Daar hoort hij dat Arthur een boek heeft geschreven. Michael geeft het manuscript aan zijn literair agent maar krijgt dan van Arthur te horen dat het gebaseerd is op hem en de agent. Michael en Arthur besluiten dan om het manuscript terug te halen.
8 2
The Day The Clocks Went Back
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan & Richard Boden 13 januari 2015
Op de dag dat de tijd een uur terug gaat, sluit Bulent zijn café, want Arthur doet dan vreemder dan normaal. Michael besluit Arthur een vliegles te geven en brengt hem naar het vliegveld. Door een misverstand denkt een andere leerling dat Arthur de instructeur is en gaan ze de lucht in.
9 3
We're Listening
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan & Richard Boden 20 januari 2015
Als Arthur door nachtelijke wegwerkzaamheden niet kan slapen, besluit hij mee te doen aan de lokale verkiezingen. John wordt hoofd beveiliging, Eggy gaat over gezondheidszaken en Michael wordt aangesteld als communicatiemedewerker. Vooral het feit dat Arthur dankzij Eggy niets kan horen levert hem een hoop stemmen op.
10 4
Stuck In The Middle With You
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan & Richard Boden 27 januari 2015
Eggy is opgelicht door een loodgieter en diezelfde loodgieter belt nu bij Arthur aan. Bulent probeert de ander ervan te overtuigen dat Arthur niet zo onschuldig is als hij lijkt. Hij lijkt gelijk te krijgen als de loodgieter met geen mogelijkheid meer uit het huis van Arthur komt.
11 5
Still Life
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan & Richard Boden 3 februari 2015
Als er een documentaire over schrijvers wordt gemaakt en ook Michael gevraagd wordt, probeert hij Arthur uit deze documentaire te houden. Arthur start een nieuwe carrière als levend standbeeld. Michael probeert om minder saai over te komen en bedenkt een nieuwe sport: extreem wandelen.
12 6
The Affair
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan & Richard Boden 10 februari 2015
Arthur moet tijdelijk bij Michael logeren. Hierdoor trekt Michael steeds meer naar John toe, iets wat de jaloezie van Arthur opwekt. Sinem houdt een kringgesprek om de gemoederen weer tot bedaren te brengen.
13 7
Fame At Last
Steve Delaney & Graham Linehan Graham Linehan & Richard Boden 17 februari 2015
Het stijgt Arthur naar zijn hoofd als hij op televisie verschijnt als medium. Michael krijgt goed nieuws te horen, een Amerikaanse filmmaker wil van zijn hulp gebruikmaken. Hierdoor moet hij kiezen tussen zijn werk en Sinem.

Externe link[bewerken]