Counterpunch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf CounterPunch)
Counterpunch
Logo
Genre politiek
Frequentie tweemaandelijks
Eerste editie 1994
Land(en) Verenigde Staten
Taal Engels
Hoofdredacteur Jeffrey St. Clair, Joshua Frank
ISSN 1086-2323
[counterpunch.org Website]
Portaal  Portaalicoon   Media

Counterpunch (Nederlands “tegenstoot”, een term uit de bokswereld) is een Amerikaans politiek magazine dat zes keer per jaar wordt gepubliceerd. De redactie omschrijft de strekking van het blad als radicaal en ongebonden. Het blad wordt gezien als een kanaal voor links-georiënteerde Onderzoeksjournalistiek. De redactie is gevestigd in Petrolia (Californië).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Counterpunch werd in 1994 opgestart door Ken Silverstein, journalist van onder meer Harper's Magazine, en tegenstander van zogenoemde evenwichtige berichtgeving. Hij kreeg al spoedig versterking van Alexander Cockburn en Jeffrey St. Clair, die de redactie gingen leiden toen in 1996 Silverstein opstapte. In 2007 schreven Cockburn en St. Clair dat ze CounterPunch bedoelden "als het beste muckraker-magazine van het land”. Hiermee verwezen ze naar de kritische journalisten die in het begin van de 20e eeuw in de Verenigde Staten allerlei corruptieschandalen bovenspitten, en in de volksmond de “muckrakers” (letterlijk “mestvorken”) werden genoemd.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Door zijn radicale en tegendraadse stellingnamen lokte Counterpunch heel wat controverse uit. Het blad werd enerzijds verweten zich te hebben laten gebruiken voor desinformatie tijdens de kiescampagne van 2016,[1] en beschuldigd van antisemitisme.[1][2] Anderzijds vallen beoordelingen als “invloedrijk in Washington[3] en “gerespecteerd links-georiënteerd medium”.[4]