Courier (lettertype)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Courier
Voorbeeld van Courier
Voorbeeld van Courier
Stijl Schreef
Classificatie Monospaced
Letterontwerper IBM

Courier is een monospace lettertype waarvan de tekens door een typemachine geproduceerd lijken te zijn. Het ontwerp van het oorspronkelijke lettertype Courier New stamt uit de jaren 50. Het lettertype werd door IBM ontwikkeld voor gebruik in zijn typemachines. Het lettertype werd een standaard voor alle typen typemachines, omdat IBM het patent op het lettertype niet kon regelen.

Tegenwoordig wordt Courier vooral gebruikt in de IT-wereld om tekst uit te typen waarin het belangrijk is dat elk teken dezelfde breedte heeft. Dit is onder meer het geval bij programmeercode. Ook voor bewerkbare tekstvelden in sommige browsers zoals Internet Explorer wordt standaard Courier New gebruikt.

Tot 2004 werd 12 punts-Courier New gebruikt voor diplomatieke documenten van de Amerikaanse overheid. Sindsdien gebruikt men 14 punts-Times New Roman, omdat dit lettertype over het algemeen als moderner en leesbaarder wordt ervaren.

Courier New, 10 karakters per inch 12 punts, wordt vaak gebruikt voor het schrijven van film- en tv-scenario's. Hiermee komt men op een vuistregel van 1 minuut film per A4-paginascenario, bij gebruik van de juiste interlinie en lay-out voor dialogen en scène-indeling.