Cristo del Pacífico

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cristo del Pacífico
Foto 2012
Jaar 2011
Locatie Lima, Vlag van Peru Peru
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het standbeeld Cristo del Pacífico (Christus van de Stille Oceaan) is gelegen in de stad Lima, Peru, op een heuvel bij Morro Solar, een landtong waar tussen 1879 en 1883 een bloedige veldslag tussen Peru en Chili plaatsvond.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van het beeld was een initiatief van de toenmalige vertrekkende president Alan García. Alan García droeg zelf financieel bij aan de bouw, echter het grootste deel van het beeld werd gefinancierd door het Braziliaanse bedrijf Odebrecht, dat een transoceanische snelweg tussen Brazilië en Peru heeft aangelegd.

Het monumentale beeld heeft een hoogte van 37 meter. Het beeld zelf meet 22 meter en staat op een sokkel van 15 meter hoog. Cristo del Pacífico werd in Brazilië gemaakt en vervolgens verscheept naar Peru. Het beeld staat aan de baai waaraan ook Lima ligt en is vrijwel vanaf elk punt langs Lima's ruim 19 km lange kustlijn zichtbaar.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

De oprichting van het beeld was niet geheel onomstreden. Critici vonden o.a. het op het Christus de Verlossermonument in Rio de Janeiro geïnspireerde beeld te veel op een kopie ervan lijken. De burgemeester van Lima keerde zich tegen het plan, gemeenteambtenaren en architecten omschreven het project als ongepast, buitensporig en autoritair en op Facebook roerden de tegenstanders zich, maar uit een onderzoek toonde een meerderheid van de bevolking van Lima zich voorstander van de bouw. Het beeld kwam er toch en werd op 15 juni 2011 onthuld.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]