Cumbre Vieja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cumbre Vieja
Hoogste punt Volcán de la Deseada (1945 m)
Lengte 18 km
Locatie La Palma
Coördinaten 28° 34′ NB, 17° 50′ WL
Type Vulkanisch
Cumbre Vieja (La Palma)
Cumbre Vieja
Foto's
Luchtfoto van de Cumbre Vieja
Luchtfoto van de Cumbre Vieja
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Cumbre Vieja is een actieve vulkanengroep op het zuidelijk deel van het Canarische Eiland La Palma. De keten is 18 km lang en telt ongeveer 120 dicht bij elkaar gelegen vulkanen met als hoogste de Deseada, 1.945 m.

De Cumbre Vieja sluit in het noorden aan op de oudere en lager gelegen Cumbre Nueva. In het zuiden loopt de bergketen langzaam af en eindigt in de uiterste zuidpunt van La Palma, bij Punta de Fuencaliente.

De meest opvallende toppen en kraters zijn, van noord naar zuid:

Vulkanische activiteit[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot wat de naam zou laten vermoeden is de Cumbre Vieja de jongste bergketen van het eiland, en de zeven bekende uitbarstingen sinds 1430 (in 1470-1492, 1585, 1646, 1677-78, 1712, 1949, en 1971) vonden in deze keten plaats.

Op de meest recente uitbarsting, van de vulkaan Teneguía in 1971, volgde een aantal aardbevingen waarbij een deel van het eiland vier meter richting de zee schoof. Onderzoek heeft aangetoond dat bij een eruptie water tussen niet-doorlaatbare lagen verhit wordt, waardoor een zeer hoge druk ontstaat. Dit zal er op termijn toe leiden dat vroeg of laat een deel van de westkant van het eiland in de Atlantische Oceaan zal schuiven (zie Aardverschuiving). Het is echter goed mogelijk dat het nog honderden of zelfs duizenden jaren duurt voordat dit gebeurt, of dat het geleidelijk zal verlopen, zonder grote tsunami.

Zie de categorie Cumbre Vieja van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.