CyanogenMod

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CyanogenMod
CyanogenMod
CyanogenMod 13 "Marshmallow"
CyanogenMod 13 "Marshmallow"
Ontwikkelaar CyanogenMod
OS-familie Android
Laatste uitgave 13.0 (23 november 2015)
Kerneltype Monolithische kernel, aangepaste Linuxkernel
Licentie Apache-licentie 2 en GPL met propriëtaire code.
Website http://www.cyanogenmod.org/
Portaal  Portaalicoon   Informatica

CyanogenMod is een opensource-besturingssysteem voor smartphones en tablets, gebaseerd op Android. Het is alleen licht aangepast volgens de gebruiksgemakken die Android volgens de ontwikkelaars van CyanogenMod mist. Op een aantal uitzonderingen na, wordt Cyanogenmod niet standaard meegeleverd met een toestel, maar kan het worden geïnstalleerd als vervanging van de door de fabrikant meegeleverde versie van Android.

Stock ROM, roottoegang en Custom ROM[bewerken]

De broncode van Android is openbaar en mag door iedereen gebruikt en aangepast worden. Fabrikanten gebruiken de broncode van Android als basis en passen deze aan met toevoegingen die de fabrikant belangrijk vindt. De Android versie die een fabrikant mee levert met een toestel wordt de Stock ROM genoemd, hoewel het woordje 'Stock' (de basis die nodig is om het toestel te laten werken) niet altijd correct is, omdat de fabrikant vaak functionaliteiten toevoegt. De enige serie toestellen die werkelijk een Stock ROM heeft, is de Google Nexus. ROM staat voor Read Only Memory, wat betrekking heeft op het feit dat gebruikers deze software normaal gesproken niet aan kunnen passen. Om het systeem toch te kunnen aanpassen dient een gebruiker roottoegang te verkrijgen.

Voor de meeste gebruikers is het nuttig dat ze geen roottoegang hebben, omdat op deze manier voorkomen wordt dat onkundige gebruikers het systeem en/of het apparaat per ongeluk beschadigen. Maar gebruikers zijn niet altijd blij met de stock ROM, omdat de toevoegingen van de fabrikant het apparaat soms onnodig traag maken, onnodig geheugen innemen of de batterij sneller leeg trekken. In sommige gevallen (vooral goedkopere toestellen) is de kwaliteit van de Stock ROM dusdanig slecht dat apps kunnen vastlopen, het toestel zomaar uit valt, of opnieuw opstart (random reboots). Daarom bestaat er een grote behoefte om toestellen te rooten en aanpassingen te doen aan de ROM. Fabrikanten zijn niet blij dat gebruikers zomaar aan hun software prutsen en daarom is het mogelijk dat de garantie vervalt zodra een toestel geroot is.

Een Custom ROM is een op Android gebaseerd besturingssysteem, dat de Stock ROM volledig vervangt. Meestal zijn Custom ROMs gebaseerd op de kale Android versie, in combinatie met toestel-specifieke drivers en wat kleine aanpassingen om prestaties en gebruikersgemak te verbeteren. Een Custom ROM is altijd ontwikkeld voor een specifiek toestel. De bekendste Custom ROM is CyanogenMod. Geschat wordt dat CyanogenMod op meer dan 50 miljoen toestellen staat geïnstalleerd.[1]

Cyanogenmod als Custom ROM[bewerken]

CyanogenMod, meestal CM genoemd, is opgezet door ontwikkelaar Steve Kondik, die op diverse ontwikkelplatforms actief is onder de naam Cyanogen. Zijn eerste Custom ROM werd dan ook CyanogenMod genoemd. Inmiddels bestaat er een hele community van ontwikkelaars die voor specifieke toestellen CM versies ontwikkelen. Deze ontwikkelaars doen dit op vrijwillige basis en CM is dan ook gratis te downloaden. Voor populaire toestellen zijn er veel vrijwilligers actief en deze toestellen kunnen dan ook rekenen op snelle updates naar nieuwere versies. Voor oudere en minder populaire toestellen zijn er minder ontwikkelaars, waardoor op een gegeven moment CM niet meer geüpdatet wordt.

CM staat erom bekend een vrij kale, snelle en stabiele versie van Android te zijn, met een aantal extra mogelijkheden, zoals het door de gebruiker aanpassen van het notificatiescherm, permissies per app instellen, via de bovenhoeken van het scherm de lichtsterkte regelen, extra tethering opties, CPU overclocken en vele andere extra opties voor ontwikkelaars. CM bevat naar eigen zeggen geen bloatware. Het is aan de gebruiker om zelf apps te installeren als deze extra functionaliteiten wil.

CM bevat standaard geen google apps, vanwege een juridisch conflict tussen CyanogenMod en Google. Het is wel mogelijk deze apart te installeren via de wiki op de site, maar CyanogenMod ondersteunt ze niet.

Releases[bewerken]

Zoals eerder vermeld, brengt CyanogenMod voor vele honderden toestellen specifieke releases uit van CM die allemaal ontwikkeld en getest moeten worden. Omdat het ontwikkelen en testen een complex proces is waarbij veel vrijwilligers nodig zijn, heeft CyanogenMod de hulp van gebruikers nodig om CM te optimaliseren. Daarom brengt CyanogenMod ook testversies uit waar gebruikers op kunnen reageren. CyanogenMod heeft gekozen om de software te onderscheiden in verschillende stadia:

  • Stable (stabiel): Dit is de meest stabiele versie van het besturingssysteem. Dit is uitvoerig getest, bevat geen bekende fouten en is geschikt voor dagelijks gebruik. Deze versie is 'af' en wordt niet meer bijgewerkt. Sinds CM 10 worden deze versies niet meer uitgegeven, omdat er altijd nieuwe ontdekkingen worden gedaan die bijwerking vereisen.
  • Release Candidate (RC): Dit is de versie van het besturingssysteem waarvan de ontwikkelaars denken dat deze 'stable' is. Waarschijnlijk is deze dus foutloos, maar nog niet voldoende getest om alle fouten uit te sluiten.
  • Snapshots (M Releases): Dit zijn de testversies waarvoor het ontwikkelteam graag feedback ontvangt van gebruikers. Deze versie is stabiel genoeg voor dagelijks gebruik, maar er kunnen zich nog wel wat fouten voordoen waarvoor nog geen oplossing gevonden is.
  • Nightly Build: wanneer ontwikkelaars op een dag de broncode aanpassen, wordt er automatisch overnacht gepoogd een nieuwe versie van CM te compileren. Wanneer dit lukt, ontstaat er een 'nightly build'. Deze zijn vers en nog door niemand getest. Omdat ze automatisch worden gegenereerd, verlangt het ontwikkelteam hier in principe geen feedback op. Toch worden ze beschikbaar gesteld door ontwikkelaars, omdat er vanuit gebruikers veel vraag is naar de meest recente versie van CM. En zeker wanneer een CM versie al een tijdje is doorontwikkeld, kunnen ze stabiel genoeg zijn voor dagelijks gebruik.

Versies[bewerken]

CyanogenMod kent verschillende versies, elk met hun eigen Androidversie waarop het gebaseerd is.

Versie Beschrijving
7.0 Gebaseerd op Android 2.3 Gingerbread.
8.0 Gebaseerd op Android 3.x Honeycomb en hierbij specifiek voor tablets ontwikkeld.
9.0 Gebaseerd op Android 4.0.x Ice Cream Sandwich met ondersteuning voor zowel tablets als telefoons.
10.0 Gebaseerd op Android 4.1 Jelly Bean
10.1 Gebaseerd op Android 4.2 Jelly Bean. Ten opzichte van 10.0 zijn er enkel wat snelheidsverbeteringen.
10.2 Gebaseerd op Android 4.3 Jelly Bean. Hier zijn ook enkel wat snelheidsverbeteringen ten opzichte van zijn directe voorganger, CyanogenMod 10.1.
11.0 Gebaseerd op Android 4.4 KitKat.
12.0 Gebaseerd op Android 5.0 Lollipop. Ten opzichte van 4.4 Kitkat zijn er veel veranderingen aangebracht, inclusief betere beveiliging door SElinux naar enforced als standaard te zetten en over te stappen naar Art in plaats van Dalvik.
12.1 Gebaseerd op Android 5.1 Lollipop.
13.0 Gebaseerd op Android 6.0 Marshmallow.
14.0 Gebaseerd op Android 7.0 Nougat.
14.1 Gebaseerd op Android 7.1 Nougat.

Externe links[bewerken]