CyanogenMod

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CyanogenMod
CyanogenMod
CyanogenMod 13 "Marshmallow"
CyanogenMod 13 "Marshmallow"
Ontwikkelaar CyanogenMod
OS-familie Android
Laatste uitgave 13.0 (23 november 2015)
Kerneltype Monolithische kernel, aangepaste Linuxkernel
Licentie Apache-licentie 2 en GPL met propriëtaire code.
Website http://www.cyanogenmod.org/
Portaal  Portaalicoon   Informatica

CyanogenMod is een opensource-besturingssysteem voor smartphones en tablets. Het is ontwikkeld als een vrij te gebruiken open source software en is gebaseerd op de officiële uitgebrachte versies van Google's Android. Het is alleen licht aangepast volgens de gebruiksgemakken die Android volgens de ontwikkelaars van CyanogenMod mist. CyanogenMod brengt voor een groot aantal mobiele telefoons zogenaamde Custom Roms uit, waarmee het mogelijk is de officiële software van de telefoon te vervangen door software van CyanogenMod. Om deze software te installeren heeft men roottoegang nodig. Aangezien bij het verkrijgen van deze roottoegang systeembestanden worden aangepast, is het mogelijk dat de fabrikant de garantie op het toestel laat vervallen.

Releases[bewerken]

CyanogenMod brengt voor een groot aantal smartphones hun software uit. Enkel in verband met de grote variëteit van toestellen op de markt niet zeker of de software meteen goed werkt op de telefoon. Daarom heeft CyanogenMod ervoor gekozen om de software te onderscheiden in verschillende stadia:

  • Stable (stabiel): Dit is een stabiele versie van het besturingssysteem. Dit is uitvoerig getest en is over het algemeen vrij van fouten en is geschikt voor dagelijks gebruik.
  • Release Candidate (RC): Dit is nog niet de uiteindelijke versie van het besturingssysteem, maar bevat geen fatale fouten meer en werkt over het algemeen naar behoren. Het bevat dus alleen nog wat kleine fouten. Het grote deel van de gebruikers neemt genoegen met deze versie.
  • Snapshots (M Releases): Vergelijkbaar met Release Candidates en is voor de meeste ervaren ontwikkelaars geschikt voor dagelijks gebruik. Deze versie bevat ook vrij weinig fouten en hier zitten eventueel nog wat kleine fouten in die voor de normale gebruiker niet erg opvallen.
  • Nightly Build: Dit is een van de vroege builds van een Custom Rom. Deze bevatten over het algemeen veel fouten en zijn in principe minder geschikt voor dagelijks gebruik hoewel vele gebruikers dit toch doen.[bron?]

Versies[bewerken]

CyanogenMod kent verschillende versies, elk met hun eigen Androidversie waarop het gebaseerd is.

Versie Beschrijving
7.0 Gebaseerd op Android 2.3 Gingerbread.
8.0 Gebaseerd op Android 3.x Honeycomb en hierbij specifiek voor tablets ontwikkeld.
9.0 Gebaseerd op Android 4.0.x Ice Cream Sandwich met ondersteuning voor zowel tablets als telefoons.
10.0 Gebaseerd op Android 4.1 Jelly Bean
10.1 Gebaseerd op Android 4.2 Jelly Bean. Ten opzichte van 10.0 zijn er enkel wat snelheidsverbeteringen.
10.2 Gebaseerd op Android 4.3 Jelly Bean. Hier zijn ook enkel wat snelheidsverbeteringen ten opzichte van zijn directe voorganger, CyanogenMod 10.1.
11.0 Gebaseerd op Android 4.4 KitKat.
12.0 Gebaseerd op Android 5.0 Lollipop. Ten opzichte van 4.4 Kitkat zijn er veel veranderingen aangebracht, inclusief betere beveiliging door SElinux naar enforced als standaard te zetten en over te stappen naar Art in plaats van Dalvik.
12.1 Gebaseerd op Android 5.1 Lollipop.
13.0 Gebaseerd op Android 6.0 Marshmallow.

Externe links[bewerken]