Cyclosportieve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dolomietenmarathon 2008.

Een cyclosportieve (ook wel gran fondo of cyclo) is een fietsevenement voor fanatiekere wielrenners/fietsers. Een cyclosportieve is een wedstrijd, maar heeft geen officiële UCI status. Er is een gezamenlijke gestart, er wordt een klassement opgemaakt en er is een prijsuitreiking. Er is een tijdsregistratie, soms met korte neutralisaties om wille van de veiligheid. De deelnemers variëren van 'toerfietsers' tot amateurs en ex-profs. Actieve profs zijn meestal welkom maar rijden buiten mededinging mee. Het parcours is over het algemeen niet verkeersvrij, alhoewel dit in Italiaanse cyclo's soms wel zo is. Het doel is om de cyclosportieve in een zo snel mogelijke tijd af te leggen.

Een van de oudste en bekendste cyclosportieven is La Marmotte - een tocht vanuit Bourg d'Oisans die voert over de Glandon, de Télégraphe en de Galibier om te eindigen met de beklimming naar Alpe d'Huez. Daarnaast zijn ook de Maratona dles Dolomites (Dolomietenmarathon) in Italië en de Ötztaler Radmarathon in Oostenrijk grote cyclosportieven. De Vélomédiane C. Criquielion is de bekendste cyclosportieve in België. De organisatie van de Tour de France biedt elk jaar een toerversie van een bergetappe aan als "l'Etape du Tour". In Italië wordt een cyclosportieve gran fondo genoemd, in Duitstalige landen een Radmarathon. In Italië worden verreweg de meeste cyclosportieven georganiseerd, in totaal meer dan 200. In Noorwegen wordt jaarlijks ook een cyclosportieve georganiseerd, nl. de Styrkeproven (https://styrkeproven.no/en/frontpage). Deze gaat in de midzomernacht van juni van Trondheim naar Oslo over een afstand van 540 km. De snelste rijden deze met een gemiddelde van boven de 40/uur. Winnaars zijn veelal wielrenners van een en dezelfde club, waarvan een groot peloton gezamenlijk het tempo hooghouden.

Bekende Nederlandse cyclorenners zijn onder meer Bert Dekker, Michel Snel en Kenny Nijssen. Allen hebben meermaals La Marmotte gewonnen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]