Cyclosportieve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dolomietenmarathon 2008.

Een cyclosportieve (ook wel gran fondo) is een fietsevenement voor fanatiekere wielrenners/fietsers. Een cyclosportieve is officieel geen wedstrijd, hoewel er wel gezamenlijk wordt gestart en er een klassement wordt opgemaakt. De deelnemers variëren van 'toerfietsers' tot amateurs en ex-profs. Het parcours is over het algemeen niet verkeersvrij. Het doel is om de cyclosportieve in een zo snel mogelijke tijd af te leggen.

Een van de oudste en bekendste cyclosportieven is La Marmotte - een tocht vanuit Bourg d'Oisans die voert over de Glandon, de Télégraphe en de Galibier om te eindigen met de beklimming naar Alpe d'Huez. Daarnaast zijn ook de Maratona dles Dolomites (Dolomietenmarathon) in Italië en de Ötztaler Radmarathon in Oostenrijk grote cyclosportieven. De Eddy Merckx en de Vélomédiane Claudy Criquielion zijn in België bekende cyclosportieven. De organisatie van de Tour de France biedt elk jaar een toerversie van een bergetappe aan als "l'Etape du Tour".

In Italië wordt een cyclosportief gran fondo genoemd, in Duitstalige landen een Radmarathon. In Italië worden verreweg de meeste cyclosportieven georganiseerd, in totaal meer dan 200.

Een bekende Nederlandse cyclorenner is Bert Dekker. Hij heeft onder andere La Marmotte vier keer gewonnen.

Externe link[bewerken]