Naar inhoud springen

Cydonia Mensa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gezicht op Mars foto door Viking 1, 1976 (Marsfoto PIA01141)

Cydonia Mensa is een geërodeerde tafelberg (mensa of mesa) op Mars, die in 1976 gefotografeerd werd tijdens het Vikingprogramma. De foto werd op 25 juli 1976 gemaakt om een geschikte landingsplek te vinden voor de Viking 2 die op 7 augustus 1976 de planeet Mars zou bereiken. Cydonia is een vlakte op het noordelijk halfrond van Mars met talrijke tafelbergen.

Optische illusie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gezicht sprak mensen tot de verbeelding. Sommigen geloofden dat dit was achtergelaten door een intelligente beschaving. Andere foto's van dezelfde locatie toonden echter aan dat deze rotsformatie niet de vorm van een gezicht had, maar enkel onder deze specifieke belichting de vage indruk van een menselijk gezicht geeft. Het is een bekend fenomeen in de psychologie dat mensen de neiging hebben om herkenbare patronen, en dan vooral gezichten, te zien in willekeurige schakeringen zoals wolken, papiergeld, koffiedrab en natuurlijk ook bergen op Mars. Deze optische illusie wordt pareidolie genoemd.

De mediahype in de Verenigde Staten rond Cydonia en het gezicht onderbrak de serieuze analyse van beeldmateriaal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De standaardtheorie houdt in dat in het verleden het oppervlak van Mars werd opgewarmd door vulkanen. Hierdoor ontdooide het bevroren grondwater dat aan de oppervlakte vrijkwam. Daardoor werd grond weggespoeld en ontstond er een landschap van geïsoleerde heuvels en tafelbergen, waarvan Cydonia mensae een voorbeeld is.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Astronomie[bewerken | brontekst bewerken]

"Gezicht op Mars" als artefact[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cydonia Mensae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.