Naar inhoud springen

Cytomegalovirus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cytomegalovirus
CMV-infectie van een longpneumocyt
Taxonomische indeling
Groep:Groep I (dsDNA)
Familie:Herpesviridae
Onderfamilie:Betaherpesvirinae
Geslacht
Cytomegalovirus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cytomegalovirus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Cytomegalovirus (CMV) (ook wel cytomegalievirus) is een virus met het grootste genoom van alle herpesvirussen. Het blijft latent aanwezig in monocyten, en kan opnieuw actief worden.

Pathogenese[bewerken | brontekst bewerken]

Het cytomegalovirus infecteert epitheelcellen en leukocyten. Het zorgt ook voor immuun-gemedieerde weefselschade.

Besmetting[bewerken | brontekst bewerken]

Bij ruwweg 50 procent van de volwassen mens heeft contact plaatsgevonden met en zijn antilichamen aantoonbaar tegen CMV.

Gevolgen van besmetting[bewerken | brontekst bewerken]

CMV kan afwijkingen veroorzaken aan de ongeboren vrucht: het is de tweede belangrijkste oorzaak van doofheid bij pasgeborenen, na GJB2-mutaties. Besmetting kan onopgemerkt verlopen in de vroege jeugd en wanneer het pas optreedt op 15 tot 25-jarige leeftijd (adolescentie) of later, dan kan het symptomen veroorzaken die lijken op die van mononucleosissyndroom (Ziekte van Pfeiffer). Ook kan besmetting met CMV bij immuunstoornissen zoals een hiv-infectie een longaandoening (pneumonitis) en ontsteking van het netvlies (retinitis) veroorzaken.

Bij transplantaties van organen of beenmerg zijn CMV-infecties een belangrijk probleem. Latent virus in de ontvanger van het transplant kan reactiveren in periodes waarin immuunsupressiva gebruikt moeten worden. In zeldzamere gevallen kan het virus een de-novo-infectie veroorzaken, wat vaak nog ernstigere symptomen geeft dan een reactivatie. Typische gevolgen zijn koorts en vermoeidheid, vaak ziet men ook diarree. Voor de opkomst van efficiënte medicatie waren ernstige gevallen van CMV-gerelateerde hepatitis en nefritis veelvoorkomend. CMV-infecties leiden ook tot een zekere onderdrukking van het immuunsysteem, wat kan leiden tot andere infecties.[1]

Er zijn tevens aanwijzingen dat CMV-besmettingen een versnellende rol op de ontwikkeling van bepaalde types kanker hebben, specifiek hersentumoren.[2]