D'Arcy Thompson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
D'Arcy Thompson
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam D'arcy Wentworth Thompson
Geboortedatum 2 mei 1860
Geboorteplaats Edinburgh
Sterfdatum 21 juni 1948
Sterfplaats St Andrews
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Wiskunde
Thomson (staand: 3e van rechts) samen met andere wetenschappers bij de opening van het Geofysisch Instituut Bergen (1928)

D'Arcy Wentworth Thompson (Edinburgh, 2 mei 1860 - St Andrews, 21 juni 1948) was een Schots bioloog, wiskundige en geleerde op het gebied van de klassieken.

Thompson postuleerde de stelling dat de biologen van zijn tijd te veel nadruk legden op de rol van de evolutie, qua invloed op de vorm en structuur van organismes. Hij propageerde dat er meer aandacht moest komen voor de invloed van fysieke natuurwetten en mechanismen daarin, met structuralisme als alternatief voor survival of the fittest. In 1917 zette Thompson zijn ideeën daarover uiteen in het boek On Growth and Form.

Academisch[bewerken]

Thompson werd in 1884 aangesteld als hoogleraar biologie aan het University College Dundee. In 1917 werd hij hoogleraar natuurlijke historie aan de Universiteit van St Andrews.

Daar Thompsons vader hoogleraar Grieks was, werd hem al jong een en ander over 'de klassieken' bijgebracht. Op latere leeftijd leerde hij daarbij om naast Engels, zowel Duits als Frans te spreken en schrijven.

Thompson begon in 1878 een studie geneeskunde aan de Universiteit van Edinburgh, om twee jaar later naar de Universiteit van Cambridge te verkassen. Daar haalde hij in 1883 zijn B.A. in natuurlijke historie.

Erkenning[bewerken]

Thompson werd in 1916 gekozen tot Fellow of the Royal Society, waarvan hij in 1946 de Darwin Medal ontving. Hij werd in 1937 geridderd en kreeg in 1938 de Linnean Medal van de Linnean Society of London.

Privéleven[bewerken]

Thompsons trouwde in 1901 met Ada Maureen Drury, met wie hij samen drie dochters kreeg: Ruth, Molly en Barbara.