Deutsch-Österreichisches Feingefühl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf DÖF)
Naar navigatie springen Jump to search
Deutsch-Österreichisches Feingefühl
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Ook bekend als DÖF
Jaren actief 1981-1985
Oorsprong Duitsland-Oostenrijk
Genre(s) Neue Deutsche Welle, disco
Label(s) Hansa Records, Atlantic Records, Sony BMG
Leden
Josi Prokopetz
Manfred Tauchen
Annette Humpe
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Deutsch-Österreichisches Feingefühl (DÖF) was een Duits-Oostenrijks gelegenheidsproject van het Oostenrijkse humoristenduo Josi Prokopetz en Manfred Tauchen en de Duitse zangeressen Annette en Inga Humpe. De groep liftte in de eerste helft van de jaren 80 van de 20e eeuw mee op het succes van de Neue Deutsche Welle, een succesperiode van Duitstalige punk en new wave, waaraan Annette Humpe als zangeres van Ideal al langer haar bijdrage leverde.

Geschiedenis[bewerken]

Manfred O. "Fredi" Tauchen en Josi Prokopetz waren de twee bekendste vertegenwoordigers van de Weense cabaret en muziek scene in de vroege jaren 80. Ze kwamen elkaar voor het eerst in 1971 in een Weens cafe tegen en sindsdien waren ze onafscheidelijk en woonden ze samen in een huisje in de wijk Schönbrunn. Samen met Wolfgang Ambros hadden ze het satirische en vernietigende Rock-Hörspiel "Der Watzmann ruft" opgenomen, waarvan meer dan 250.000 lp's werden verkocht.

In het najaar van 1982 namen ze samen met de Berlijnse band Ideal in Wenen een nieuwe LP op. Het ging daarbij om de eerste contacten tussen de zangeres Annette Humpe en het duo Tauchen en Prokopetz. Ze stelden Annette aan als "afdelingshoofd Muziek" en ze regelde van alles en trok aan de touwtjes in de studio. Haar zus Inga van de Neonbabies nam het zingende deel van de single Codo...Düse Im Sauseschritt voor haar rekening, die in juli 1983 in de Duitse hitlijsten kwam en een nummer 1- hit werd. Ook in Nederland bereikte het nummer de eerste plaats en stond 8 weken in de Nederlandse Top 40.[1]

"Codo is een afkorting voor Cosmi Cosmi shear Dolm of shear Depp," zei Josi. Voor Inga was Codo een vreemde zonder een bepaald geslacht, die haat overwint en negatief ingestelde mensen alles brengt wat we missen. Goede humor, charme en bovenal, de liefde.

Tijdens hun optredens, maar ook in de ZDF hitparade, werd DÖF vergezeld door een hart-vormige stof-Codo met stompe vleugels en kroon. Uit dankbaarheid voor de steun en toewijding gaven Tauchen en Prokopetz hun collega-activisten 'Humpe cocktail': een mix van grapefruitsap, mineraalwater, Campari en ijs.

Na verdere singles als Taxi, Love Me en Uh Uh Uh mir bleibt die Luft weg, gingen Inga en Annette verder op hun eigen muzikale pad. De single Uh Uh Uh mir bleibt die Luft weg werd geproduceerd door Stephan Remmler (Trio). In 1985 bracht DÖF nog een LP "Tag Und nacht" uit, zonder de zusjes Inga & Annette Humpe en Josef Prokopetz, maar met nieuwe zangeres Raphaela Dell op de markt.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

  1. Döf - 1983
  2. Tag Und Nacht - 1985

Singles[bewerken]

  1. Staubig / Ayatolla Rag - 1981
  2. Codo...Düse Im Sauseschritt / Rein Gar Nix - 1983
  3. Taxi / So Ein Zufall - 1983
  4. Cojdoj - The Flying Schissel / Josef - 1983
  5. Love Me / Cojdoj - The Flying Schissel - 1984
  6. Uh-Uh-Uh Mir Bleibt Die Luft Weg / A So A Dreck - 1984
  7. Tag Und Nacht / Schaler Schaumwein - 1985