Désirée Schmalschläger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

D.H. (Désirée) Schmalschläger (Heerlen, 30 maart 1965) is een Nederlandse politica namens GroenLinks. Sinds april 2019 is ze de waarnemend burgemeester van Geldrop-Mierlo.

Carrière[bewerken]

Schmalschläger werd geboren in Heerlen. Ze groeide op in Brunssum. Ze studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht, maar brak deze studie af. Daarna werkte ze enige tijd als makelaar. Zij is gehuwd met drs. R. Leijenhorst en heeft twee kinderen, een dochter en een zoon. Zij is woonachtig in Schimmert.

Bij de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2002 werd zij verkozen tot gemeenteraadslid voor GroenLinks in De Bilt. Tijdens de periode fuseerde GroenLinks en de PvdA tot een fractie. Schmalschläger werd fractievoorzitter, vicevoorzitter van de gemeenteraad en voorzitter van de vertrouwenscommissie voor een nieuwe burgemeester. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en 2010 was ze lijsttrekker voor de combinatie van PvdA/GroenLinks.

In 2010 werd Schmalschläger wethouder in Heiloo. Ze was wethouder namens de combinatie GroenLinks/D66 en de lokale partij Heiloo 2000. Ze had duurzaamheid, het Grondbedrijf, volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en het beheer van de openbare ruimte in haar portefeuille en was locoburgemeester.

Op 27 juni 2013 werd Schmalschläger benoemd tot burgemeester in Nuth. Ze was eerste burgemeester die benoemd werd door koning Willem-Alexander.

Met ingang van 1 januari 2019 werd gemeente Nuth door herindeling samengevoegd met de gemeente Schinnen en Onderbanken en ging verder onder de naam gemeente Beekdaelen. De functie van mevrouw Schmalschläger kwam daarmee te vervallen. Op 7 januari 2019 kreeg zij bij haar afscheid de gemeentelijke erepenning van de gemeente Nuth uitgereikt door waarnemend voorzitter van de gemeenteraad mr. Jack Jetten.

Schmalschläger werd op 8 april 2019 door Wim van de Donk, Commissaris van de Koning van Noord Brabant, benoemd werd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Geldrop-Mierlo[1]. Zij vervangt de op 11 maart 2019 opgestapte burgemeester Berry Link.[2] In juni 2019 werd ze door de gemeenteraad van Leudal voorgedragen om daar burgemeester te worden.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
E.M.A.A. de Loo
Burgemeester van Nuth
2013 - 2019
Opvolger:
-
Voorganger:
B.H.M. Link
Burgemeester van Geldrop-Mierlo (wnd)
2019 - heden
Opvolger:
-